Kies je voor zoutblokken of zoutkorrels voor waterontharders?

Eens je waterverzachter geïnstalleerd is heb je enkel nog zout nodig. Eender welk zout? Let op voor grote verschillen in de kwaliteit en vorm van het aangeleverde zout!

Zuiverheid van zout bepaalt de prijs

Onzuiver zout is nadelig voor je toestel en is niet altijd goedkoper dan kwaliteitszout. Zout voor waterverzachters (ook wel regeneratiezout of onthardingszout genoemd) moet minimaal 98% zuiver zijn. Als je geen zout neemt dat speciaal gemaakt wordt voor waterontharders kunnen er verstoppingen ontstaan. Bij deze verstoppingen kan je zeker niet rekenen op de garantie van de installatie.

Test! Je kan de zuiverheid van zout testen door een klein beetje zout op te lossen in een glas water. De oplossing moet even zuiver zijn als drinkwater. Is de oplossing troebel dan heb je onzuiver zout.

Offerte waterverzachter

Zoutzakken, zoutblokken, zoutpastilles of zoutkorrels voor waterverzachters?

De vorm van het zout speelt geen enkele rol voor de kwaliteit. De vorm heeft enkel voordelen voor bijvoorbeeld het gebruiksgemak of inladen bij bepaalde waterverzachters. Bekijk of de vorm past bij jou. Niet iedereen is bereid of capabel een zak zout van 50 kg van de opslagplaats naar de waterontharder te zeulen. Kleine verpakkingen van bijvoorbeeld 5 kg zullen dan weer duurder in aankoop zijn. Speciaal geperst zout in blokken zal automatisch duurder zijn dan korrels zout.

TIP: Voor blokken zout zijn er alternatieven op de markt. Ook hier kan je dus de vrije markt gaan vergelijken. Het kan wel zijn dat je één blok van 4kg dient te vervangen door 4 blokken van 1kg.

Zoutcontracten

Op zich is een zoutcontract (verplicht zout aankopen bij de leverancier van je waterontharder) niet nodig en zelfs te vermijden. Zoals we hierboven vermelden is de kwaliteit van het zout eenvoudig te achterhalen bij een aankoop. Als je dan niet afhankelijk bent van één aankooppunt, kan je de prijzen vergelijken en zout kopen waar je wenst.

Let er wel op dat de fabrikant geen bepaalde eisen stelt aan het zout. Dit staat vermeld op de technische fiche maar je vraagt het ook best even aan je installateur of aan de verkoper.

Offerte waterverzachter