Hoe kan je de hardheid van drinkwater testen?

De waterhardheid van uw drinkwater zal grotendeels bepalen of de aankoop van een waterontharder of een waterontkalker nodig is. Er bestaan een aantal manieren om te achterhalen wat de hardheid is van uw water en wat de herkomst is van uw leidingwater.

Hoe kan je de hardheid van het water testen en meten?

Er zijn een aantal manieren om de hardheid van leidingwater te testen.

Manuele waterhardheid testers

Eerst en vooral zijn er de goedkope en manuele waterhardheid testers die je zelf kan uitvoeren. Via een waterhardheid-teststaafje kun je nagaan hoe hard het leidingwater is. Je dient gewoon een glaswater te vullen met leidingwater en het glas een tijdje te laten staan totdat het water stil en horizontaal blijft staan. Vervolgens plaats je het teststaafje gedurende 1 minuut in het water. Vervolgens zal de kleur van het staafje bepalen met welke waterhardheid je te maken hebt. Deze manuele test is minder betrouwbaar dan de chemische test.

Chemische test of druppeltest

Een tweede manier om de hardheid van het water te testen is via een chemische test of druppeltest via een chemische kit. Bij een chemische test wordt een maatbeker water gevuld met een exacte hoeveelheid water en worden er systematisch druppels chemische vloeistof toegevoegd totdat de ganse oplossing verkleurt.

Bij de beide testen is het belangrijk de juiste hoeveelheid water in de maatbeker te plaatsen, anders kan de test als onbetrouwbaar aanzien worden.

Waar kan ik de hardheid van mijn gemeente navragen?

De hardheid van uw water zal bepaald worden door de herkomst van het waterproductiecentrum. Indien veel kalk aanwezig is in het water aan de “bron” dan is de kans groot dat het leidingwater ook hard is. Via de website van De Watergroep kan je de hardheid én de herkomst van het drinkwater in uw gemeente achterhalen.

Gratis test waterhardheid

Indien je een waterontharder wenst te plaatsen en een offerte wenst te laten opmaken, zal in de meeste gevallen een verkoper vrijblijvend langskomen. Nog voor de offerte ter plaatse wordt opgemaakt, zal de verkoper de hardheid van jouw drinkwater testen. Zo weet je direct de hardheid van jouw water. Aan de hand van de hardheid kan een bepaald type waterverzachter voorgesteld worden.

Offerte waterverzachter