Zonnepanelen laten plaatsen?
Wat kost een zonnepanelen-installatie?
Vergelijk hier zonnepanelen offertes
Zonnepanelen plaatsen? Goed idee! Dankzij de installatie van zonnepanelen geniet je van 100% groene energie én bespaar je op de energierekening. Op zoek naar de zonnepanelen prijzen? Vergelijk hier offertes of je nu op zoek bent naar monokristallijn zonnepanelen, polykristallijn zonnepanelen, amorf zonnepanelen, dunne film zonnepanelen of de CIGS zonnepanelen. Onze installateurs plaatsen zonnepanelen bij particulieren én op bedrijfsdaken van merken zoals Jinko Solar, Canadian Solar, SunPower, JA Solar, Suntech, LG Solar, Bauer Solar, DMEGC Solar, Luxor Solar, Panasonic Solar, REC Solar, Seraphim Solar, SolarWatt, IBC, BenQ, Bisol, Kyocera, Yingli, REC, Luxor, Axitec, Trina Solar… Op zowel hellende daken als platte daken. Combineer zonnepanelen met een thuisbatterij of laadpaal voor je wagen.
Wie is de beste en goedkoopste installateur van zonnepanelen?
Start vandaag nog je aanvraag en vergelijk !
In 3 stappen prijzen vergelijken
-
1
Vraag een offerte aan
-
2
U ontvangt tot 4 offertes terug
-
3
U doet de beste deal
De voordelen van zonnepanelen
Tevreden gebruikers
Wat is het voordeel van zonnepanelen?
Het voordeel van zonnepanelen is dat ze duurzame energie produceren en de afhankelijkheid van alternatieve energiebronnen verminderen zoals kerncentrales. Zonnepanelen produceren elektriciteit door gebruik te maken van de energie van de zon, wat een schone en onuitputtelijke energiebron is. Bovendien kan het gebruik van zonnepanelen leiden tot lagere energiekosten en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.
Welke soorten zonnepanelen bestaan er?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt, waaronder:
Monokristallijne zonnepanelen: gemaakt van siliciumkristallen en zijn zwart van kleur. Ze zijn efficiënter dan andere soorten zonnepanelen, maar ook duurder.
Polykristallijne zonnepanelen: gemaakt van siliciumkristallen en hebben een blauwe of grijze kleur. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar minder efficiënt.
Amorf silicium zonnepanelen: gemaakt van een dunne laag silicium op een glazen plaat. Ze zijn goedkoper dan andere soorten zonnepanelen, maar minder efficiënt.
Cadmiumtelluride (CdTe) zonnepanelen: gemaakt van een mengsel van cadmium en tellurium en zijn efficiënter dan amorf silicium zonnepanelen.
Copper indium gallium selenide (CIGS) zonnepanelen: gemaakt van een mengsel van koper, indium, gallium en selenium. Ze zijn efficiënter dan CdTe zonnepanelen, maar ook duurder.
Perovskiet zonnepanelen: gemaakt van een mengsel van perovskiet en is een relatief nieuwe technologie. Ze zijn efficiënter dan andere soorten zonnepanelen, maar ook duurder
Opvouwbare zonnepanelen: gemaakt van dunne film die oprolbaar zijn.
Flexibele zonnepanelen: gemaakt van dunne film die flexibel zijn.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door gebruik te maken van het fotovoltaïsche effect. Dit effect is het vermogen van sommige materialen om elektriciteit op te wekken wanneer ze worden blootgesteld aan licht. In zonnepanelen wordt hiervoor gebruik gemaakt van silicium, dat een semiconductor is.
De zonnepanelen bestaan uit cellen die gemaakt zijn van silicium. Wanneer licht op deze cellen valt, worden elektronen in het silicium geactiveerd. Dit creëert een stroom van elektronen die elektriciteit opwekt. Deze elektriciteit kan worden gebruikt om elektrische apparaten te laten werken en kan ook worden opgeslagen in batterijen voor later gebruik.
De cellen in zonnepanelen zijn verbonden met draden die de elektriciteit transporteren naar een omvormer. De omvormer zet de elektriciteit om van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat deze geschikt is voor gebruik in huizen en gebouwen.
Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van de kwaliteit van de zonnepanelen, de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur. Ongeveer 15-20% van de zonnestraling die op de panelen valt wordt omgezet in bruikbare elektriciteit.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte van je huis, je energieverbruik en de hoeveelheid zonlicht er valt.
Een gemiddeld huishouden in België verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar. Om dit te dekken, zou je ongeveer 10 tot 12 zonnepanelen met een gemiddeld vermogen van 300-325 Watt nodig hebben, afhankelijk van de efficiëntie van de panelen. Dit is een ruwe schatting, en het exacte aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kan variëren.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zonnepanelen niet alleen elektriciteit opwekken wanneer de zon schijnt, maar ook op andere momenten, zoals bewolkte dagen, zonnepanelen zullen nog steeds een zeer beperkte hoeveelheid elektriciteit opwekken.
Het is aanbevolen om een energiespecialist te raadplegen voor een precieze berekening van het aantal panelen dat u nodig heeft en de grootte van de installatie.
Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
De terugverdientijd van zonnepanelen is de tijd dat het kost om de kosten van de installatie terug te verdienen door de besparingen op elektriciteitskosten. Deze tijd varieert afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kosten van de installatie, de grootte van de installatie, het energieverbruik van het huishouden, en de huidige energieprijzen.
In België wordt de terugverdientijd geschat op 6-8 jaar. Dit betekent dat na deze tijd, de opgewekte elektriciteit uit de zonnepanelen zou moeten leiden tot een terugverdientijd van de investering. Hierna kan de opgewekte elektriciteit worden gebruikt om geld te besparen op de elektriciteitsrekening en kan de opgewekte elektriciteit worden verkocht aan het net.
Houd er wel rekening mee dat de terugverdientijd ook afhankelijk is van de technologie van de zonnepanelen, de grootte van de installatie, de hoeveelheid zonlicht in de regio, en de kosten van de installatie. Er zijn ook verschillende subsidies voor zonnepanelen beschikbaar*, die de terugverdientijd kunnen verkorten. ( indien van toepassing )
Het is aanbevolen om een energiespecialist te raadplegen voor een precieze berekening van de terugverdientijd van de installatie te berekenen.
Rendement zonnepanelen
Het rendement van zonnepanelen is de hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel opwekt in verhouding tot de hoeveelheid zonlicht die erop valt. Het rendement van zonnepanelen wordt vaak uitgedrukt als een percentage.
Het rendement van zonnepanelen varieert afhankelijk van de technologie van het paneel en de grootte ervan. Gemiddeld hebben zonnepanelen een rendement van 15-20%. Dit betekent dat ongeveer 15-20% van de zonnestraling die op de panelen valt, wordt omgezet in bruikbare elektriciteit.
Het rendement van zonnepanelen kan ook afhankelijk zijn van de temperatuur. Wanneer zonnepanelen te warm worden, kan hun rendement afnemen. Om dit te verminderen, zijn sommige zonnepanelen ontworpen met koelingsmechanismen of zijn ze geïnstalleerd op een manier die vermindering van de warmte toelaat.
Het rendement van zonnepanelen kan ook afhankelijk zijn van de hoeveelheid zonlicht in een gebied. Zonnepanelen zullen meer elektriciteit opwekken wanneer ze blootgesteld worden aan meer zonlicht.
Wat is een omvormer?
Een omvormer voor zonnepanelen is een toestel dat de directe stroom (DC) die door zonnepanelen wordt geproduceerd, omzet naar wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in een huishouden of bedrijf. Deze omzetting is noodzakelijk omdat de meeste elektrische apparaten in huishoudens en bedrijven werken met wisselstroom.
Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen, zoals micro-omvormers, optimizers, en string-omvormers.
Micro-omvormers worden gebruikt voor kleinere zonnepanelen-installaties en optimaliseren de prestaties van elk individueel paneel. Optimizers verhogen de prestaties van de zonnepanelen op een string of groep van panelen. String-omvormers zijn geschikt voor grotere installaties en werken met een groep van panelen die zijn verbonden in een “string”.
De omvormer is een essentieel onderdeel van elk zonnepanelensysteem omdat het de stroom die door de panelen wordt geproduceerd, omzet in een vorm die geschikt is voor gebruik in een huishouden of bedrijf. Het is aanbevolen om een gekwalificeerde technicus te raadplegen voor de juiste keuze van de omvormer voor jouw zonnepanelensysteem en de installatie.
Zonnepanelen met thuisbatterij
Zonnepanelen met een thuisbatterij, ook wel een zonnestroomopslagsysteem genoemd, is een manier om de zonnestroom die door zonnepanelen wordt geproduceerd, op te slaan en later te gebruiken. Dit maakt het mogelijk om de zonnestroom die wordt opgewekt tijdens de dag, te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
De thuisbatterij slaat de stroom op die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, zodat deze later gebruikt kan worden wanneer er geen zon is. Dit kan gebruikt worden wanneer er een piek in de elektriciteitsvraag is, zoals bijvoorbeeld ‘s avonds. Hierdoor wordt minder stroom afgenomen van het elektriciteitsnet en kan de gebruiker besparen op de energiekosten.
Er zijn verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar, waaronder lithium-ion batterijen en lood-zuur batterijen. De keuze voor een bepaalde batterij zal afhangen van de specifieke situatie, zoals bijvoorbeeld de grootte van de installatie en het budget.
Het is aanbevolen om een gekwalificeerde technicus te raadplegen voor de juiste keuze van de thuisbatterij en de installatie voor jouw zonnepanelensysteem.
Prijs zonnepanelen
De prijs van zonnepanelen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type panelen, de grootte van de installatie en de locatie. In België, kost een gemiddelde installatie van zonnepanelen tussen de €5.000 en €15.000. Het is echter ook mogelijk om kleinere installaties te kopen, die al beginnen bij een paar honderd euro. Het is aan te raden om verschillende aanbieders te vergelijken en offertes op te vragen om de beste deal te vinden.