Wat is het waterverbruik en zoutverbruik bij een waterverzachter?

Een waterontharder verbruikt zowel energie ( elektriciteit ) als water en zout. Hoeveel kost dit verbruik ongeveer?

Het energieverbruik van een waterontharder

Het energieverbruik (elektriciteit) is minimaal bij een waterontharder. Elektriciteit wordt gebruikt voor volgende functies:

  • klokweergave
  • programma’s in werking stellen
  • kleppen aansturen (bv bij een spoeling)

Bij normaal functioneren verbruikt een waterontharder evenveel als een digibox. Tijdens een spoeling loopt dit wel op tot 40 Watt.

Het verbruik van zout van een waterverzachter

Het zout dat verbruikt wordt door een onthardingstoestel om water zachter te maken is afhankelijk van de waterhardheid in je regio. Hoe hoger de waterhardheid, hoe meer spoelingen er nodig zijn. Normaal gaat men uit van een zoutverbruik van ongeveer 50 tot 75 kg per jaar (250-350 gram zout per spoeling). Het is dus zeker niet nodig om 15 zakken zout van 50 kg op te slaan in je woning. Eén zak zout (50 kg) van goede kwaliteit kost ongeveer 10 euro.

Extra waterverbruik bij waterverzachters

Los van de mogelijke waterbesparing die een waterontharder oplevert is er ook een extra verbruik namelijk tijdens een spoeling. Een spoeling verbruikt soms tot 20 liter water.

Hoeveel spoelingen zijn nodig per jaar?

Zoals hierboven reeds aangegeven is dit afhankelijk van de waterhardheid in je regio maar ook van je waterverbruik. Je mag er eigenlijk op rekenen dat je een spoeling nodig hebt per 500 liter water dat je verbruikt. Ken je je huidige verbruik niet? Reken dan op 200 spoelingen per jaar.

Offerte waterverzachter