Waterontharder installaties voor appartementsblokken

Een waterontharder, ook wel een ontkalkingssysteem genoemd, biedt een effectieve oplossing voor het ontharden van hard water, niet alleen thuis, maar ook voor mensen die wonen in een appartement. Dit artikel bespreekt het belang, de voordelen en de implementatie van waterontharders voor meerdere appartementen.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een systeem dat harde mineralen zoals calcium en magnesium uit het water verwijdert. Het meest gebruikte type is de ionenwisselaar, die de harde ionen in het water vervangt door natrium- of kaliumionen. Dit proces voorkomt de vorming van kalkaanslag en verbetert de kwaliteit van het water aanzienlijk.

Voordeel waterontharders voor appartementsblokken

De plaatsing van een ontkalkingssysteem biedt tal van voordelen, we zetten de belangrijkste op een rijtje:

Bescherming van installaties en apparaten

Hard water veroorzaakt kalkaanslag in leidingen en boilers, wat kan leiden tot verstoppingen en een vermindering van de efficiëntie van verwarmingssystemen. Door het gebruik van een waterontharder blijven de leidingen en apparaten langer schoon en in goede staat, wat de levensduur van deze systemen verlengt.

Lagere onderhoudskosten

De afwezigheid van kalkaanslag betekent minder onderhoud en reparaties. Dit kan aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) of de beheerder van het complex. Regelmatig onderhoud en vroegtijdige vervanging van apparatuur kunnen grotendeels worden vermeden.

Verbeterd watergebruik

Zacht water leidt tot een efficiënter gebruik van zeep en schoonmaakmiddelen. Dit komt doordat hard water de effectiviteit van zeep vermindert. Met zacht water zijn minder schoonmaakmiddelen nodig, wat zowel kostenbesparend als milieuvriendelijk is.

Verbeterd comfort voor bewoners

Bewoners van appartementen zullen het verschil merken in hun dagelijkse leven. Zacht water voelt aangenamer op de huid en laat geen kalkaanslag achter op kranen en douchewanden, wat leidt tot een hogere tevredenheid onder de bewoners.

Meer voordelen kun je hier vinden.

Offerte waterverzachter

Individuele of gemeenschappelijke ontharder?

Je kan opteren voor de plaatsing van een waterontharder per appartement of kiezen voor een gemeenschappelijk onthardingssysteem voor alle bewoners die zich er wensen op aan te sluiten.

De keuze tussen individuele waterontharders en een gemeenschappelijke onthardingsinstallatie hangt af van verschillende factoren zoals budget, ruimte, beheer en persoonlijke voorkeuren van de bewoners.

 • Individuele waterontharders: zijn ideaal voor bewoners die waarde hechten aan persoonlijke controle en onafhankelijkheid, maar brengen hogere individuele kosten en ruimtevereisten met zich mee.
 • Gemeenschappelijke onthardingsinstallaties: bieden kostenbesparingen, efficiënt ruimtegebruik en consistente waterkwaliteit, maar vereisen collectieve besluitvorming en beheer. Er dient wel een gemeenschappelijke technische ruimte aanwezig te zijn om de installatie te kunnen plaatsen.

Bij het maken van een keuze is het belangrijk om de specifieke behoeften en omstandigheden van het appartementencomplex en zijn bewoners in overweging te nemen. Door alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen, kan een weloverwogen beslissing worden genomen die zowel kosteneffectief als praktisch is.

Plaatsing van een wateronthardingsinstallatie in appartementen

De implementatie van een waterontharder in een appartementencomplex vereist zorgvuldige planning en overleg. Hieronder volgen enkele belangrijke stappen:

 • Beoordeling van de waterhardheid
  Voordat een waterontharder wordt geïnstalleerd, is het belangrijk om de huidige hardheid van het water te meten. Dit kan worden gedaan door een professionele wateranalyse of druppeltest uit te laten voeren. Een vakman kan steeds langskomen om de waterhardheid te meten.
 • Keuze van het systeem
  Er zijn verschillende soorten waterontharders beschikbaar, waaronder ionenwisselaars, magnetische ontharders en omgekeerde osmose systemen. De keuze hangt af van de specifieke behoeften en budget van het complex. Ionenwisselaars zijn doorgaans het meest effectief voor grote installaties.
 • Installatie
  Kies je voor individuele ontharders of voor een gemeenschappelijke installatie voor alle bewoners. De installatie van een waterontharder moet worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïntegreerd in de bestaande waterleidingen. De installatieplaats moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor onderhoud en nabij een afvoer om het spoelwater af te voeren.
 • Onderhoud en monitoring
  Regelmatig onderhoud is essentieel om de efficiëntie van het systeem te waarborgen. Dit omvat het bijvullen van zout voor ionenwisselaars en periodieke inspecties. Moderne systemen zijn vaak uitgerust met monitoringfuncties die de waterhardheid continu meten en meldingen geven wanneer onderhoud nodig is.

Offerte waterverzachter

Rol van de syndicus bij de plaatsing van een gemeenschappelijke waterontharder

De syndicus speelt een belangrijke rol bij het beheer van gemeenschappelijke delen van een appartementsblok, inclusief de technische installaties. Bij de plaatsing van een waterontharder komt de volgende rolverdeling en verantwoordelijkheden van de syndicus naar voren:

Inventarisatie en beoordeling

 • Behoefteanalyse: De syndicus moet beoordelen of de installatie van een waterontharder noodzakelijk en voordelig is voor het complex.
 • Technische analyse: Samen met technische experts de waterhardheid meten en de meest geschikte oplossing selecteren.

Kostenraming en budgettering

 • Offertes opvragen: Aanvragen van meerdere offertes van gekwalificeerde installateurs om de beste prijs-kwaliteitverhouding te garanderen.
 • Budgetvoorstel: Voorstellen van een budget en de financiering bespreken met de mede-eigenaren tijdens een algemene vergadering.

Coördinatie van de installatie

 • Selectie van de installateur: Kiezen van een betrouwbare en ervaren installateur.
 • Planning: De installatie plannen op een moment dat minimale verstoring veroorzaakt voor de bewoners.
 • Toezicht op de installatie: Ervoor zorgen dat de installatie volgens de specificaties en veiligheidsnormen wordt uitgevoerd.

Communicatie met mede-eigenaren

 • Informatievoorziening: De mede-eigenaren informeren over de voordelen, kosten en het tijdsplan van de installatie.
 • Goedkeuring: Het verkrijgen van de goedkeuring van de mede-eigenaren tijdens een algemene vergadering, indien vereist.

Onderhoud en monitoring

 • Onderhoudscontract: Sluiten van een onderhoudscontract voor regelmatige inspecties en bijvulling van zout of andere noodzakelijke middelen.
 • Monitoring van het systeem: Continu monitoren van de efficiëntie van de waterontharder en zorgen voor tijdig onderhoud om problemen te voorkomen.

Ten slotte

Een waterontharder kan aanzienlijke voordelen bieden voor appartementencomplexen, van het verlengen van de levensduur van installaties tot het verhogen van het comfort van de bewoners. Hoewel er initiële kosten en overwegingen zijn, wegen de voordelen op de lange termijn vaak zwaarder. Een zorgvuldige planning en selectie van het juiste systeem kunnen ervoor zorgen dat de voordelen van zacht water ten volle worden benut. In een tijd waarin efficiëntie en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is de investering in een waterontharder een verstandige keuze voor elk appartementsblok.

Offerte waterverzachter