Hard water en gezondheid, zijn waterverzachters veilig?

Er is discussie over het feit of een waterontharder wel veilig is voor je gezondheid. We kunnen nu reeds zeggen dat dit zeker het geval is. Maar is onthard water beter voor jou dan hard water die zonder filtering door je kraan loopt?

Verschil één: warm water of koud water

Hier wordt een logische lijn getrokken: warm water gebruikt men bijna niet om te drinken en bijgevolg is de discussie over eventuele positieve of negatieve gevolgen niet echt zinvol want de consumptie ervan is te verwaarlozen.

Water ontkalken dat gebruikt wordt voor consumptie (bv keukenkraan, badkamer…)

Voor water dat gebruikt wordt voor consumptie zijn er zowel positieve als negatieve punten aan te brengen of men al dan niet dient te ontkalken om gezondheidsredenen.

Offerte waterverzachter

Voordelen van water ontkalken

  • Leidingwater krijgt dezelfde kwaliteit als flessenwater
  • Minder irritaties voor de huid zoals droge plekken (douchen, scheren…)

Nadelen van water ontkalken

  • Mogelijkheid tot groei van bacteriën bij een slecht afgestelde installatie
  • Onthard water bevat meer natrium
  • Hard water bevat meer calcium en magnesium welke belangrijk zijn voor onze gezondheid

Conclusie

Als eindconclusie kunnen we eenvoudig zeggen dat een waterontharder geen enkel risico meebrengt voor je gezondheid maar ook dat de voordelen en nadelen van wel of niet te ontkalken omwille van gezondheidsredenen eigenlijk niet doorslaggevend zijn.

Uitzondering: personen die een zoutarm dieet volgen

Mensen die een zoutarm dieet volgen dienen extra op te letten als ze de aankoop van een waterverzachter beogen. Het is nu eenmaal zo dat er extra natrium (zout) in het water komt. Vraag raad aan je arts en geef informatie over je zoutarm dieet door aan je installateur of leverancier van waterontharders.

Offerte waterverzachter