Verschil VoIP telefooncentrale en analoge ISDN telefooncentrale

Wat is het verschil tussen VoIP telefooncentrale en de klassieke analoge ISDN-telefooncentrale?

Als je dit artikel aan het lezen bent, dan vraag je je waarschijnlijk af wat het verschil is tussen een VoIP telefooncentrale en een analoge ISDN telefooncentrale. Op het eerste lijken het twee verschillende werelden als je er al een beetje iets van afweet. Het ene systeem biedt namelijk telefonisch bellen via het internet aan, waarbij het andere systeem gebruik maakt van telefoontorens. De technologie van deze twee staat tientallen jaren van elkaar vandaan. Toch lijken de twee in gebruik vrij veel op elkaar. Je kan via beide systemen gewoon met een telefoon bellen naar een telefoonnummer.

VoIP staat voor Voice Over IP en is dus een netwerk waarbij je via het internet belt. Het soort service bestaat al vrij lang, maar is de laatste paar jaar enorm populair geworden over de wereld en ook zeker in België. ISDN is de afkorting voor Integrated Services Digital Network waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande telefonische infrastructuur. De naam doet wellicht vermoeden dat het ook over het internet loopt, maar dat is zeker niet het geval. Het is een digitale innovatie op het normale telefonische netwerk waarbij data digitaal over het netwerk wordt verstuurd. Hoewel het lang geleden zeker een grote verbetering was ten opzichte van het geheel analoge netwerk, is het inmiddels vrij verouderd.

Offerte VoIP telefonie

Voordeel van VoIP op ISDN

Waar beide systemen dus innovaties zijn op de voorgaande iteraties, wordt VoIP over het algemeen gezien als het efficiëntere systeem. Dat is niet zo gek, want het is ook later ontwikkeld dan ISDN. Daar komt nog eens bij dat het op het internet draait, wat over het algemeen beter datastromen aankan dan telefoonnetwerken, omdat het internet daar in de eerste plaats voor gemaakt is. Maar er zijn een aantal verschillen die erg merkbaar zijn, maar ook zeker een aantal dingen waar verschillende providers verschillende meningen over hebben. We zullen hier kort vertellen welke verschillen heel duidelijk zijn en welke niet duidelijk verifieerbaar lijken te zijn.

Prijsverschil tussen VoIP en ISDN

Er is over het algemeen een heel duidelijk prijsverschil tussen telefonische systemen die op een VoIP netwerk draaien en de system die op een ISDN netwerk draaien. Het eerste systeem is namelijk vaak beduidend goedkoper. Alle precieze redenen voor dat prijsverschil kunnen we je hier niet vertellen, vooral omdat we die niet allemaal kennen, maar het lijkt te maken te hebben met de kosten van internetlijnen tegenover de traditionelere telefonische lijnen. Daarbij is het netwerk van internetkabels en de infrastructuur inmiddels erg groot, dus het kan goed dat er een bepaald soort schaalvoordeel optreedt.

Beter geluid bij VoIP of bij ISDN?

Op het gebied van de geluidskwaliteit van de VoIP telefonie in vergelijking tot ISDN telefonie gaan veel verhalen rond. Aan de ene kant zeggen aanbieders van ISDN systemen dat het geluid bij de concurrent erg slecht is en dat je als professioneel bedrijf absoluut niet een dergelijk systeem kan aanschaffen. Aan de andere kant zeggen aanbieders van VoIP systemen dat dat allemaal fabeltjes zijn en dat in veel gevallen hun systeem zelfs een stuk beter is. Onder de gebruikers is er grote verdeeldheid en we kunnen hier dan ook niet goed een oordeel over vellen. Als je een van de twee system gaat gebruiken adviseren we je vooral om goed te letten op de provider die je kiest.

Offerte VoIP telefonie

Betrouwbaarheid van de verbinding

Iets waar ook veel verdeeldheid over bestaat is of de verbinding van een VoIP telefonisch systeem minder betrouwbaar is dan een ISDN telefonisch systeem. De gedachte daarachter is dat internetverbindingen nu eenmaal veel sneller uitvallen dan telefonische verbindingen. Hier kunnen we heel stellig zijn. ISDN netwerken hebben minder vaak last van storingen en zijn dus over het algemeen betrouwbaarder. Er zijn dan ook veel bedrijven die werken met een VoIP systeem, maar ook een backup met analoge telefoonlijnen gebruiken.

Prijs VoIP telefooncentrale vergelijken?

Ontvang tot 4 vrijblijvende offertes via 1 aanvraag van professionele VoiP-aanbieders.