Welke soorten zakelijke laadpalen bestaan er?

Laadpaal ondergrondse parking bedrijf

Er zijn verschillende soorten laadpalen op het werk verkrijgbaar. Er is keus uit beschikbare vermogens, maar ook uit aanschaf of lease en een groot aantal contracten met service platforms.

Soorten laadpalen op het werk

Bedrijven die laadpalen op het werk willen laten installeren kunnen kiezen uit laadpalen van verschillende aanbieders. In technisch opzicht zitten er vrijwel geen verschil tussen de vele soorten laadpalen op het werk, maar wel in de administratieve afhandeling. Elke elektrische of hybride auto kan in principe bij elk type laadpaal worden opgeladen. Dat kan door middel van snelladen en laden met een gewone snelheid. Laadpalen voor snelladen zijn vrijwel uitsluitend aan de snelweg te vinden. Daarmee kan een auto binnen een half uur tot 80 procent worden opgeladen. Je kunt niet alle auto’s snel opladen. Vooral elektrische auto’s met een grote accu capaciteit hebben een mogelijkheid tot snelladen. Als je moet kiezen voor soorten laadpalen op het werk is een laadpaal voor snelladen voor de meeste bedrijven niet interessant. De auto’s staan lang genoeg stil om ze met de gewone snelheid op te laden.

Offerte laadpaal

Aansluitkabels

De verschillende merken elektrische auto’s maken gebruik van twee soorten stekkers. Bij het bepalen van de soorten laadpalen op het werk hoef je daar geen rekening mee te houden, want beide typen stekkers zijn door middel van een laadkabel aan de laadpaal te bevestigen. Toch is het goed om de verschillende soorten stekkers te kennen. Japanse en Amerikaanse elektrische auto’s zijn uitgerust met een type 1 stekker. Dit heet de Yazaki stekker. De type 2 stekker wordt gebruikt door automerken als Volkswagen en Tesla. Het is de Mennekes stekker. Het aansluitpunt van laadpalen in België bestaat altijd uit deze Type 2 stekker. Daarmee kan maximaal 44 kW aan stroom worden geleverd. Wie vaak in landen als Italië en Frankrijk komt, kan een type 3 stekker tegenkomen op de laadpalen. Dat is een stekker met een extra beveiligde rand, die alleen aan de kant van de laadpaal wordt gebruikt.

Opladen met verschillende soorten laadpalen op het werk

De verschillende soorten laadpalen op het werk leveren allemaal wisselstroom om de elektrische auto op te laden. De wisselstroom wordt in de auto met een omvormer omgezet naar de gelijkstroom, die nodig is om de accu op te laden. Hoeveel stroom een auto gebruikt voor het opladen is verschillend. Een hybride auto zal circa 3 – 4 kW stroom opnemen, maar een elektrische auto met een grote accu kan tot wel 22 kW stroom trekken. Als de laadpaal dat niet kan leveren duurt het opladen langer. Alle verschillende soorten laadpalen op het werk zijn geschikt voor alle elektrische auto’s, maar voor het geleverde vermogen is er keus uit 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW en 22 kW. Bij de verschillende soorten laadpaal op het werk kun je kiezen voor een paal met kabel en zonder. Dan bestaat het aansluitpunt uit een type 2 stekker.

Offerte laadpaal

Welke laadpaal past bij mijn bedrijf?

Zakelijk laadpaalBij het selecteren van de soorten laadpalen op het werk is het goed om naar de wijze van gebruik te kijken. Als werknemers de hele dag op kantoor zijn, is een laadpaal met een wat lager vermogen een uitstekende keus. Als je bedrijf langs de snelweg ligt en bezoekers maar een korte tijd aanwezig zijn, is een laadpaal met snellaad optie een mogelijkheid. En als er bij je bedrijf veel publiek van buiten rondloopt, is het wellicht interessant om een laadpaal te kiezen waar ook het publiek gebruik van kan maken. Vooral voor restaurants, hotels en andere bedrijven met veel passanten kan dat een extra bron van inkomsten zijn. Vergeet niet om de plek van het laadpunt op de parkeerplaats te bepalen. Een laadpaal die aan de muur kan worden bevestigd is meestal wat voordeliger.

Platforms voor alle soorten laadpalen op het werk

Als bedrijf kun je profiteren van allerlei subsidies bij het plaatsen van alle soorten laadpalen op het werk. Eerder in deze blog kon je al zien wat de technische verschillen zijn tussen de verschillende soorten laadpalen op het werk. Maar ook administratief is er veel te kiezen. Je kunt de laadpalen zelf aanschaffen, maar het is ook mogelijk om ze te leasen of huren. Voor welke oplossing je kiest maakt niet uit, maar het is altijd goed om de laadpalen via een platform te laten beheren. Dat platform monitort de laadpalen, voorziet je van rapporten met gebruiksstatistieken en presenteert overzichten van hetgeen is verdiend door aan publieke klanten te leveren. Wie dat wil kan de kosten huur of lease laten verrekenen met de inkomsten uit publiek gebruik.

Offerte laadpaal