Een laadpaal kopen of leasen?

Bedrijfswagen elektrisch opladen aan een laadpaal

‘Laadpaal, leasen of kopen?’ is een vraag waar iedere zakelijke elektrische rijder mee te maken krijgt. Is leasen duurder en kun je daarom beter kopen? Of heeft leasen andere voordelen.

Laadpaal, leasen of kopen?

Bedrijven die hun wagenpark gaan vervangen door elektrische bedrijfsauto’s komen voor de vraag te staan: laadpaal, leasen of kopen? Voor welke optie wordt gekozen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de financiële positie van het bedrijf en de vraag of er slechts enkele of een heel groot aantal laadpalen moet worden geplaatst. Maar er zijn meer aspecten van belang bij het plaatsen van laadpalen. De werkzaamheden moeten in elk geval worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. Want als een laadpaal niet op de juiste wijze wordt geïnstalleerd kunnen er ongelukken gebeuren. Er is zelfs kans op brand als er onderdelen overbelast worden. Maar het zou ook kunnen dat degene die de auto wil opladen een elektrische schok krijgt. Laadpalen installeren is een complexe klus, waarvoor de nodige verantwoordelijkheid moet worden genomen. Het is een klus die alleen door vakmensen mag worden uitgevoerd.

Offerte laadpaal

Verschil tussen laadpaal leasen of kopen

Het leasen van een laadpaal kan onderdeel zijn van het leasen van een elektrische auto. In dat geval neem je een totaalpakket af, waarbij voor een vast bedrag per maand alles wordt geregeld, van het onderhoud van de auto tot en met dat van de laadpaal. Als je bij de vraag ‘Laadpaal leasen of kopen?’ kiest voor leasen is dat wellicht het makkelijkst. Als bedrijf – maar ook als particulier – geef je dan alle werkzaamheden uit handen. Het leasebedrijf waarmee je in zee gaat zorgt ervoor dat je laadpaal wordt geplaatst en dat er een goed servicepakket wordt geïnstalleerd, waardoor je uitstekend inzicht hebt in de kosten. Als het noodzakelijk is om de laadpaal te keuren of om er onderhoud aan te doen is dat ook de verantwoordelijkheid van het leasebedrijf. Er wordt zelfs gemonitord of er geen storingen zijn. Leasen is dus echt een goede oplossing.

Voordelen van een laadpaal kopen

Voor zakelijke elektrische automobilisten kan het aantrekkelijk zijn om bij het bedrijf of bij de werknemers thuis laadpalen neer te zetten, die eigendom zijn van het bedrijf. Het voordeel daarvan is, dat je dan alles zelf onder controle hebt. Je kunt kiezen bij welk platform je de energiediensten wilt afnemen, er is wellicht wat meer keus uit verschillende modellen laadpalen, en je kan wisselen van partij voor onderhoud en service. Het nadeel van het kopen van laadpalen is, dat alle randvoorwaarden waarmee je te maken hebt zelf moeten worden geregeld. Er moet een bedrijf worden gevonden dat voorafgaand aan de installatie kan controleren of de elektrische installatie sterk genoeg is, er is een bedrijf nodig dat de laadpalen gaat plaatsen, je moet zelf een onderhoudscontract voor de laadpalen afsluiten en er moet een contract worden afgesloten met een platform voor de energiediensten.

Offerte laadpaal

Financiële consequenties van een laadpaal leasen of kopen

De totale kosten van een laadpaal leasen of kopen zijn ongeveer gelijk. Als je laadpalen gaat kopen moeten sommige van die kosten ineens worden betaald. Dat geldt voor het keuren van de elektrische installatie, voor het graafwerk en voor het eigenlijke installatiewerk. Dat kunnen best hoge bedragen zijn, want het installeren van een laadpaal kost circa € 1.500. Vooral als er een groot aantal laadpalen moet worden geïnstalleerd kan dat bedrag flink oplopen. Bij een laadpaal leasen moeten die kosten ook wel worden betaald, maar dan zijn ze onderdeel van de leasekosten en worden verspreid over een langere periode. Uiteraard moet er ook rente worden betaald, omdat de leasemaatschappij de installatiekosten moet voorschieten. De vraag ‘Een laadpaal leasen of kopen?’ is echter niet simpel te beantwoorden. Beide oplossingen zijn goed, maar het hangt van de ideeën en competenties in jouw bedrijf af waarvoor gekozen zal worden.

Het contract achter een laadpaal leasen of kopen

Het zal duidelijk zijn dat elk bedrijf zijn eigen voorkeuren heeft voor het kopen of leasen van een laadpaal. Bedrijven die graag zelf de partners willen uitzoeken en tot op detailniveau de controle willen hebben over alle afspraken en processen, zullen liefst een laadpaal kopen. Als dat een bedrijf is met veel vestigingen, waardoor er binnen het bedrijf deskundigheid kan worden opgebouwd, zal daarmee wellicht geld kunnen worden bespaard. Voor bedrijven waarvoor elektrisch autorijden en het installeren van laadpalen mijlenver van hun kernactiviteiten is verwijderd, is het waarschijnlijk beter om de laadpalen te leasen. Met een leasecontract is alles goed geregeld en worden de klanten in alle opzichten ontzorgd. Al zullen ze daar op de lange termijn wel wat meer voor moeten betalen.

Offerte laadpaal