Hoe werkt een GPS-tracker?

Als je van plan bent om een GPS-tracker te kopen, omdat je bijvoorbeeld iets hebt gelezen over de voordelen dat het biedt, wil je vast en zeker eerst weten wat dat apparaat doet.

Het lijkt op het eerste gezicht ook raar dat een dergelijk klein apparaat zo accuraat de locatie van een bedrijfsvoertuig of een ander object kan doorgeven. Aan de andere kant is het eigenlijk niet heel anders dan je mobiele telefoon. Eigenlijk elke mobiele telefoon heeft eenzelfde soort functie, hoewel de technologie daarachter vaak net iets anders is. Er zijn namelijk telefoons die de locatie doorgeven op basis van hun locatie ten opzichte van de verschillende zendmasten.

Wat is GPS?

GPS is echter een heel specifiek systeem dat niet werkt via de verschillende zendmasten op onze planeet. GPS staat voor Global Positioning System en is in de regel aangesloten op het Global Navigation Satellite System, ofwel GNSS. Dit is een systeem van allerlei satellieten die om de aarde heen cirkelen. Samen vormen ze een soort net en sturen ze constant allemaal signaaltjes naar de aarde. Een GPS tracker ontvangt al deze signaaltjes en bepaald op basis van de afstand en hoek waarin die signaaltjes worden ontvangen, wat de eigen locatie is. Een heel ingenieus systeem waardoor miljoenen voertuigen, dieren, personen en wie weet wat nog allemaal kunnen worden gevonden.

Offerte GPS-trackers

GPS systeem

GPS draait dus op satellieten in de ruimte dichtbij de aarde. Het systeem is ingesteld door de Amerikaanse overheid, als onderdeel van hun systeem van militaire intelligentie en spionage. Het systeem wordt nog steeds beheerd en betaald door het Amerikaanse ministerie van Defensie en het is voor particuliere gebruikers gratis om te gebruiken. Dat is een mooie geste, maar als jij een GPS-tracker koopt dan betaal je daar natuurlijk wel voor. Er zijn ook zat GPS-trackers die met een abonnement komen. Dan betaal je voor de software die wordt geleverd en waarop je data over de locatie kan bekijken en analyseren.

Functies van een GPS trackingsysteem

Een GPS-tracker kan een heleboel verschillende functies hebben. Er zijn dus meerdere modellen, die voor meerdere doelen gebruikt kunnen worden. Er is sowieso een onderscheid tussen een GPS-tracker voor een persoon en ééntje die je op een voertuig plaatst. Maar daarnaast hebben sommige apparaatjes een live verbinding met een computer of via software, zodat je constant kan zien waar een object zich bevindt. Andere modellen slaan de gegevens op en als je de tracker in handen hebt kan je de informatie dan ergens uploaden om zo de data te zien.

Offerte GPS-trackers

Het is voor veel gebruikers van GPS track-and-trace namelijk niet alleen interessant waar een voertuig zich op het specifieke moment bevindt. De technologie wordt vaak vooral aangeschaft om een beter inzicht te krijgen in de data en cijfers die het kan bieden. In een ander artikel gaan we daar verder op in, maar het kan bijvoorbeeld ook bijhouden hoe lang een voertuig al heeft gereden sinds de laatste check. Als het voertuig dan een bepaald aantal kilometers sinds die check heeft gereden, dan kan de GPS-tracker de eigenaar waarschuwen dat het voertuig weer naar de garage moet.

Extra’s bij een GPS tracker

Als je een GPS-tracker koopt, dan krijg je vaak niet alleen het apparaat zelf. Ten eerste moet je het ding vaak monteren op een voertuig en dus krijg je er een klein setje bij zodat je dat kan doen. Daarnaast is het mogelijk dat je er een usb kabel bij krijgt, zodat je de gegevens van de tracker makkelijk op je computer kan uploaden. Wat je in ieder geval bij bijna elke versie krijgt is toegang tot software die het je in staat stelt om de data in te kunnen zien.

Prijs GPS-trackers vergelijken?

Ontvang tot 4 vrijblijvende offertes via 1 aanvraag van professionele leveranciers.