Wat zijn GPS-trackers voor bedrijfsvoertuigen?

GPS volgsysteem van auto's

Hoe is het mogelijk om voertuigen te volgen via het internet? Wat zijn GPS-trackers eigenlijk?

Als je je soms afvraagt hoe het komt dat de brandstofkosten in je bedrijf erg hoog zijn of bestellingen er soms erg lang over doen, kan je overwegen om GPS-trackers op je bedrijfsvoertuigen te plaatsen.

Via deze trackers kan je erachter komen waar je voertuigen op elk moment zijn en welke routes ze afleggen. Deze informatie kan je helpen om je routes aan te passen of te besluiten bepaalde bestellingen niet meer te leveren. Het adagium meten is weten geldt ook in dit geval en zeker als je de data opslaat en analyseert kan je tot belangrijke inzichten komen.

Wat zijn GPS-trackers?

GPS volgsysteem van auto'sEen GPS-tracker is een klein apparaatje dat de locatie van een object op aarde om de zoveel tijd bepaald aan de hand van een systeem van satellieten. Als we het hebben over trackers, dan bedoelen we meestal de versies die je op een voertuig plaatst, maar een mobiele telefoon of zelfs een horloge kan deze functie ook hebben.

De gegevens over de locatie kunnen live worden verzonden over het internet naar een computer of externe software, maar er zijn ook trackers die de data intern opslaan. Dan moet je de data van het apparaat na elke rit of om de zoveel tijd uploaden op je computer.

Offerte GPS-trackers

Privacy en GPS trackers

Toch zijn GPS-trackers niet voor elk bedrijf geschikt en in dit artikel proberen we je een beeld te geven van de voor- en nadelen van deze trackers. Ook gaan we in op de mogelijkheden van deze apparaatjes en hoe je het er met je werknemers over kan hebben. Er zullen namelijk mensen zijn die zich al te erg bekeken zullen voelen als ze worden gevolgd met een GPS-tracker. Het is dan ook belangrijk om goed te overleggen met je werknemers om zo samen tot een oplossing te komen. Het apparaatje zou moeten zorgen voor een betere bedrijfsvoering en niet voor slechte relaties op de werkvloer.

Voordat je onmiddellijk GPS trackers op al je bedrijfsvoertuigen gaat plaatsen, is het dus slim om eerst te praten met je werknemers. Misschien zijn zij er wel fel op tegen en zal het de gemoederen op het werk ernstig doen verslechteren. Naast dat het dus beleefd is om het er eerst met je werknemers over te hebben en het getuigt van goed werkgeverschap, is het ook verplicht. Je mag in België werknemers niet in auto’s met een tracker laten rijden zonder dat die werknemers daarvan afweten. Dat heeft het CBP bepaald en je kan je daar dus maar beter aan houden.

Offerte GPS-trackers

GPS-trackers op de markt

Er zijn inmiddels een heleboel verschillende trackers op de markt en het kan dan ook lastig zijn om te kiezen welke je moet kopen. Wij adviseren je in ieder geval een tracker te zoeken die past bij het type voertuig waar je de tracker op wilt plaatsen. Als de voertuigen in je bedrijf veel op onverharde wegen rijden en veel te verduren krijgen, dan kan je het best kiezen voor een robuust model. Als de voertuigen lange afstanden afleggen, dan is het slim om een model met een lange batterijduur te kopen.

Prijs van GPS-trackers

De prijs van een GPS tracker kan sterk verschillen. Dat ligt hem erin dat er een groot aantal verschillende modellen met eigen unieke functies zijn. Je betaalt bijvoorbeeld een stuk meer voor een apparaat met een batterij die 60 dagen mee kan, live de locatie deelt en de meest geweldige software heeft. De goedkoopste modellen koop je voor nog geen €10, maar dan krijg je ook niet zo veel. De duurste trackers kosten honderden euro’s. In een ander artikel gaan we dieper in op de prijzen van GPS-trackers en waarom je wel of niet je portemonnee zou moeten trekken.

Prijs GPS-trackers vergelijken?

Ontvang tot 4 vrijblijvende offertes via 1 aanvraag van professionele leveranciers.