De 5 belangrijkste functies van GPS track-and-trace

In dit artikel noemen we de 5 belangrijkste functies van een GPS-tracking.

GPS-trackers hebben als eerste functie dat ze de locatie van een object waar ze aan verbonden zijn registreren en opslaan of onmiddellijk naar een externe locatie sturen. Maar er zijn tal van andere functies die op deze basisfunctie voortborduren of als extraatje worden aangeboden bij de verschillende modellen.

Door goed te weten wat de verschillende functies allemaal zijn, kan je de beste keuze maken voor een bepaald model. We hopen dat je na het lezen van deze tekst een beter beeld hebt van wat het apparaatje je allemaal kan bieden en hoe je het kan gebruiken voor je bedrijf.

1. Rittenregistratie en Geofence

Een GPS track-and-trace systeem houdt dus bij waar een voertuig is, maar ook waar het is geweest. Zo kan je dus makkelijk bijhouden of een voertuig in je bedrijf op het moment een ritje aan het maken is, maar kan je ook zien hoeveel ritjes het voertuig die dag of de afgelopen week heeft gemaakt. Zo kan je aan het aantal keer dat het voertuig bij het eigen bedrijf of de loods is geweest, hoeveel ritjes er al zijn afgewerkt.

Offerte GPS-trackers

Een Geofence is een virtuele omheining, die je kan gebruiken om notificaties te krijgen als een voertuig de omheining doorkruist. Zo kan je zien of een voertuig op plekken komt waar je niet wilt dat deze komt of het gebied verlaat waar het exclusief zou moeten zijn.

2. Rijgedrag en bewijslast

Als je soms bang bent dat je werknemers zich niet goed gedragen tijdens het rijden, dan kan GPS-trazcking uitkomst bieden. Zo kan je erachter komen of de bestuurders vaak genoeg rust nemen tijdens lange ritten of bijvoorbeeld wel de juiste route nemen. Ook als je bijvoorbeeld hebt afgesproken dat de bestuurder op bepaalde momenten moet rijden, kan je daar achter komen via de tracker. Het apparaat en de software die je gebruikt om de data in te zien kunnen dus dienen als bewijslast als je een geschil hebt met een van je werknemers. Je kan namelijk altijd aantonen waar het voertuig op welk moment is geweest.

3. Snelheidsovertredingen

Een GPS-tracker houdt dus bij waar een voertuig allemaal is geweest, maar er zijn ook modellen die de gemiddelde snelheid berekenen of een signaaltje geven als er een bepaalde maximale snelheid wordt overtreden. Ook hier heb je dus extra controle op je voertuigen en kan je je werknemers er altijd op wijzen dat je bewijs hebt voor een bepaalde gedraging. Zo kunnen ze niet meer zeggen dat ze een bepaalde boete voor een snelheidsovertreding niet verdienen, als jij in de software kan zien dat de bestuurder bij de flitspaal wel te hard reed. Daarnaast ben je waarschijnlijk sowieso niet zo’n fan van te hard rijdende bestuurders.

Offerte GPS-trackers

4. Locatiebepaling

De hoofdfunctie van GPS tracering is natuurlijk het bepalen van de locatie van een voertuig. Deze functie is nuttig voor een aantal verschillende doelen. Zo heb je een beter overzicht van waar welk voertuig zich bevindt en kan je dus je wagenpark geordend beheren. Je hoeft niet langer steeds naar fysieke locaties om voertuigen te tellen en te verifiëren dat een bepaald voertuig op de verwachte plek aanwezig is.

Een andere niet heel onbelangrijk doel dat de locatiebepaling dient is dat voertuigen met een GPS-tracker teruggevonden kunnen worden als ze zijn gestolen. Het is dus ook een soort bescherming die je aanschaft.

5. Notificaties

Als laatste zijn er twee soorten notificaties die de tracker je kan sturen. Ten eerste kan er worden bijgehouden hoeveel kilometers het voertuig heeft gereden sinds de laatste keuring en kan er een notificatie worden gestuurd als er opnieuw moet worden gekeurd.

Daarnaast kan de GPS-tracker in verbinding staan met een server of nieuwsdienst waar de actuele verkeersinformatie wordt geanalyseerd. Zo kan er worden geadviseerd om de route aan te passen als er werkzaamheden aan de weg zijn of er een ongeluk heeft plaatsgevonden op de gewone route.

Prijs GPS-trackers vergelijken?

Ontvang tot 4 vrijblijvende offertes via 1 aanvraag van professionele leveranciers.