Wat kost een incassobureau?

Als ondernemer wil je uiteraard weten welke kosten je kunt verwachten van een incassobureau. Hier geven we je daarvan een idee van gemiddelde prijzen.

Allereerst zullen we hier vertellen welke aspecten van invloed zijn op de prijs die een incassobureau rekent. Daarna gaan we in op de mogelijkheden van no cure, no pay incassobureaus in België. Vervolgens bespreken we welke kosten je kunt verwachten bij het inschakelen van een incassobureau. Verder geven we je een idee van hoe je er achter komt welke kostenpost je kunt verwachten. Tenslotte vatten we onze conclusie samen over dit onderwerp. Na het lezen van dit artikel kun je zelf overwegen of het tijd wordt een incassobureau in te schakelen en weet je daarbij wat je aan kosten kunt verwachten.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van een incassobureau?

Allereerst wordt de prijs natuurlijk bepaald door de activiteiten die je wilt laten uitvoeren. Daarnaast worden de kosten bepaald door het aantal uren dat geïnvesteerd wordt en overige administratieve handelingen die het incassobureau uitvoert. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat ook incassobureaus gewoon commerciële partijen zijn en dat de prijzen dus variëren. Het kan daarmee zeker de moeite lonen om offertes te vergelijken.

Offerte incassobureau

No cure, no pay voor incassobureaus

Er zijn in België ook incassobureaus die werken op een no cure, no pay basis. Kort samengevat betekent dit dat je alleen hoeft te betalen als de factuur daadwerkelijk geïncasseerd kan worden. Dit klinkt erg voordelig voor jou als ondernemer. Meestal is het ook een prima deal, maar zorg dat je altijd goed naar de voorwaarden kijkt. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er bepaalde maximale bedragen gelden voor deze oplossing. Weet overigens wel dat deze procedure in België volledig legaal is en dat je wat dat betreft dus geen enkel risico loopt.

De te verwachten kosten

Er zijn verschillende manieren waarop kosten voor een incassobureau berekend worden. Allereerst kun je een soort abonnement afnemen, vaak betaal je dan een vast bedrag per maand en worden daarvoor incasso’s afgehandeld. Dit is pas lucratief als er daadwerkelijk meerdere onbetaalde vorderingen per maand zijn. Vraag hiervoor naar de exacte voorwaarden.

Het alternatief is dat er een vast percentage of bedrag aan kosten wordt ingehouden. Een goed incassobureau geeft hierover van tevoren alle noodzakelijke informatie. Het is niet zo dat de ene variant beter is dan de andere. Het is echt aan jou om in elk uniek geval te bepalen wat de beste prijsstrategie is.

Offerte incassobureau

Hoe kom ik er achter welke kostenpost ik kan verwachten?

Als er wordt gewerkt met vaste percentages, dan kun je natuurlijk eenvoudig zelf berekenen wat je moet betalen. Daarbij wil je dit altijd verifiëren met de aanbieder. In alle overige gevallen kun je een offerte opvragen. Een goed incassobureau geeft dan een duidelijk overzicht van de te verwachte kosten. Een net incassobureau biedt kosteloos een offerte aan en staat je verder graag bij voor een persoonlijk advies. In die offerte staat bijvoorbeeld omschreven welke wettelijke kostenposten worden doorberekend aan de klant. Het is overigens belangrijk om je realiseren dat alle incassobureaus commerciële bedrijven zijn en dus winst maken op jouw transactie. Dit houdt ook in dat de prijzen kunnen variëren. Het loont daarom zeker de moeite om offertes te vergelijken.

Waaraan herken ik een goed incassobureau?

Het is als leek niet eenvoudig om zomaar het juiste incassobureau te vinden. Zo wil je er 1 hebben die jouw vordering succesvol kan incasseren. Dit is bij geen enkel bureau in 100% van de zaken het geval. Toch mag dit percentage erg hoog zijn. Zorg wel dat deze cijfers verifieerbaar. Kies daarnaast voor een aanbieder die beschikt over deskundig en goed opgeleid personeel. De wettelijke regels veranderen doorlopend en een goed incassobureau is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vraag eventueel referenties en schroom ook niet om relaties na te vragen waar zij goede ervaringen hebben. Tenslotte wil je altijd telefonisch contact hebben met een bedrijf voordat je een vordering overdraagt. Het is belangrijk dat dit proces transparant verloopt en dat er goed gecommuniceerd wordt. Laat je dus in ieder geval niet alleen leiden door de prijs.

Samenvattend over de kosten van een incassobureau

Als het gaat om de prijzen van incassobureaus kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Hierboven hebben wij uiteengezet welke factoren van invloed zijn op de prijs van een incassobureau. Daarnaast hebben we aangegeven hoe deze prijzen berekend worden en wat daarbij de alternatieven zijn. Uiteraard hebben we ook gekeken naar de mogelijkheden van no cure, no pay organisaties. Tenslotte hebben we toegelicht hoe jij erachter komt welke kosten je kunt verwachten.

Offerte incassobureau