Waarom als onderneming een incassobureau inschakelen?

Wij vertellen je hier waarom de keuze voor een incassobureau verstandig is. Daarnaast gaan we in op hoe je het beste incassobureau selecteert.

Het kan voor jou als ondernemer lastig zijn om te bepalen wanneer je een incassobureau inschakelt. Het is allicht vervelend als facturen niet betaald worden, maar het kan jouw zakelijke relatie ook flink beïnvloeden. Ook vanwege de noodzakelijke investering kan het aantrekkelijk lijken om zelf aan de slag te gaan met een procedure. Hier vertellen we je waarom je dan toch voor een incassobureau zou kunnen kiezen. Ook vertellen we je hoe je het beste incassobureau selecteert. Wacht hoe dan ook niet te lang met het uitbesteden van een onbetaalde factuur.

Offerte incassobureau

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een incassobureau?

Dit zijn een aantal belangrijke voordelen:

  • Allereerst heeft een goed incassobureau zich helemaal gespecialiseerd in het voeren van dergelijke procedures. Een incassobureau kan ervoor kiezen om zich te specialiseren in bepaalde gebieden of branches. Soms zijn er medewerkers voor specifieke handelingen opgeleid. Het bedrijf is in ieder geval exact op de hoogte van de geldende regelgeving en kan vooraf een idee geven van de mogelijkheden.
  • Een incassobureau vraagt uiteraard een vergoeding voor haar werkzaamheden. Dit is soms een vast bedrag, maar het kan ook gaan om een bepaald percentage van het te innen bedrag. Uiteraard is dit een nadeel, maar veel incassobureaus in België bieden hun diensten tegen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn er ook partijen die werken op basis van no cure, no pay.
  • Een aanmaningsbrief van een incassobureau komt daarnaast indrukwekkender over dan dat van jou zelf. Veel bedrijven zien in dat het echt ernst is. De ervaring is dat veel bedrijven vaak alsnog snel betalen.
  • Een incassobureau kan jou simpelweg heel veel werk uit handen nemen. Een nadeel van onbetaalde facturen is dat jij erachteraan moet bellen en opnieuw brieven moet versturen. Een incassobureau kan dit van jou overnemen.
  • Tenslotte kan het inschakelen van een incassobureau ervoor zorgen dat jij niet meer direct hoeft te communiceren met het bedrijf. Het inschakelen van een dergelijk bureau is voor een ondernemer vaak het laatste redmiddel. De verhouding kunnen al verstoort zijn, wat het praten over de factuur lastig maakt. Een incassobureau neemt als het ware de communicatie voor je over.

Offerte incassobureau

Hoe herken je een goed incassobureau?

Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van een goed incassobureau:

  • Kijk goed naar de algehele reputatie van het incassobureau. Verifieer bijvoorbeeld online beoordelingen. Daarnaast kan het verstandig zijn om advies te vragen aan zakelijke relaties. Kies voor een incassobureau dat gaat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Laat je dus niet uitsluitend leiden door een lage prijs.
  • Verder is het verstandig om te kijken naar de deskundigheid van het bedrijf. Daarbij wil je zeker weten dat het beschikt over goedopgeleide werknemers die verstand hebben van de procedures die ze voeren. Bij een grote organisatie is het een voordeel als jij een vaste contactpersoon krijgt toegewezen. Daarnaast is het cruciaal dat het incassobureau altijd op de hoogte is van de laatste regelgeving. Die wil in België namelijk nogal weleens veranderen.
  • Tenslotte wil je voor een incassobureau kiezen dat goed communiceert en over een degelijke klantenservice beschikt. Het is goed als je regelmatig op de hoogte wordt over het verloop van een procedure. Een goede klantenservice uit zich vooral door het goed bereikbaar zijn.
  • Het kan verder verstandig zijn om te kiezen voor een incassobureau in jouw regio. Deze hebben ervaring met lokale autoriteiten en kunnen daardoor snel schakelen. Daarnaast werkt dit eenvoudig, omdat er letterlijk weinig afstand is tussen jou en het incassobureau.
  • Tenslotte is het goed om te weten dat als jij regelmatig onbetaalbare facturen verwacht, je ook een soort abonnement kunt afsluiten bij een incassobureau. Dat betekent dat je dan snel kunt handelen en een account manager ontvangt, die jou ook proactief kan informeren over mogelijke procedures en waardoor je een langdurige vertrouwensband opbouwt. Kijk even bij het incassobureau van jouw keuze voor de exacte voorwaarden.

Offerte incassobureau

Zo vind je het juiste incassobureau

Hierboven hebben wij een aantal belangrijke voordelen van het gebruiken van een incassobureau op een rij gezet. Een incassobureau kan jou kort gezegd veel werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat je jouw facturen alsnog betaalt krijgt. Daarbij komt een brief van een incassobureau strenger over dan een brief van jouzelf. Tenslotte hebben we ook een aantal belangrijke aandachtspunten bij het kiezen een geschikt incassobureau op een rij gezet.

Offerte incassobureau