Wat zijn de diensten van een incassobureau?

Wat doet een incassobureau nu precies? Hieronder vind je een overzicht van het takenpakket van een incassobureau, zodat je weet waarvoor je wel en niet een dergelijk kantoor kunt inschakelen.

Je hebt een dienst geleverd aan een klant, maar deze klant heeft verzuimd om te betalen. Of je bent een zelfstandige die voor een bedrijf een aantal opdrachten heeft uitgevoerd, maar hebt hiervoor nooit een betaling gehad. Wat de reden dan ook is, je wilt altijd het geld dat je nog moet krijgen van iemand ook echt hebben. Mocht je hier niet met de persoon in kwestie mee uit kunnen komen, dan is het een idee om een incassokantoor in te schakelen. Zij zullen er dan voor zorgen dat je alsnog het geld krijgt waar je recht op hebt. Onbetaalde facturen innen is hun specialiteit.

Offerte incassobureau

Aanmaningen verzenden

Het eerste wat een incassobureau doet om jouw betaling alsnog te krijgen is de schuldenaar aanmaningen sturen. Dit zijn brieven of telefoongesprekken waarop geattendeerd wordt om de openstaande schuld alsnog te betalen. Afhankelijk van hoeveelste aanmaning er gestuurd wordt, kan er bovenop de schuld ook een boete komen, die de schuldenaar vanwege verzuim moet betalen. Meestal stuurt een incassobureau een paar keer een aanmaning, voordat het overgaat op grotere stappen.

Deurwaarder inschakelen

Wanneer er geen gehoor is gegeven aan de aanmaningen, worden vaak deurwaarders ingeschakeld. Deze deurwaarders gaan langs bij het woon- of werkadres van de schuldenaar, met het dringende verzoek de openstaande schuld wel direct te betalen. Meestal wordt er gehoor gegeven aan deze oproep en wordt er direct betaald of een betalingsregeling getroffen. Mocht de schuldenaar alsnog niet willen of kunnen betalen, dan kunnen de deurwaardes gerechtigd zijn om spullen van het bedrijf of de schuldenaar in beslag te nemen, ter waarde van de openstaande schuld. Deze worden dan geveild om in ieder geval een deel van de schuld terug te krijgen. Het incassobureau huurt de deurwaarders meestal in. Soms zijn deze in dienst van het incassobureau zelf.

Rechtbank inzetten

Het incassobureau kan ook grotere stappen inzetten en de schuldenaar voor de rechter slepen. Dit wordt vooral gedaan met hoge bedragen. Het incassobureau schakelt dan een advocaat in om jou bij te staan en de situatie voor te leggen. Tijdens de rechtszaak heeft de schuldenaar nog wel de kans zijn verhaal te doen, maar meestal stelt de rechter jou als schuldeiser in het gelijk. De schuldenaar wordt dan opgedragen om de openstaande schuld binnen een vastgesteld termijn te voldoen. Doet hij dat niet, dan kunnen de deurwaarders alsnog langskomen om de schuld op locatie te innen.

Offerte incassobureau

Kosten

Het incassobureau is ook een bedrijf, dat wil zeggen dat de incassomedewerkers en deurwaarders niet gratis zijn. De kosten van de juridische stappen die je moest zetten om het incassobureau in te schakelen worden meestal verhaald op de schuldenaar, maar deze moet je zelf wel van tevoren maken. Bij betaling worden deze dan verwerkt in het schuldbedrag dat openstaat. Iedere actie kost meer, dus als je twee keer de deurwaarders langs heb moet laten komen, wordt hier ook twee keer kosten voor gerekend. Deze kosten zijn in de meeste gevallen 15 procent van het openstaande boetebedrag.

Vooral voor éénmanszaken is het gebruik van een incassobureau aan te raden. Dit komt omdat een groot bedrijf makkelijker zelf achter haar geld aan kan gaan. Als eenmanszaak sta je hier vaak iets te zwak voor, waardoor je alle professionele hulp wel zou kunnen gebruiken. Daarbij kunnen openstaande vorderingen voor een eenmanszaak het verschil tussen rendabiliteit en een faillissement betekenen.

Wanneer in te zetten

Let er trouwens, vooral als zelfstandige, op dat een incassobureau inschakelen een heftige stap is. Niet alleen op financieel niveau, maar ook op het gebied van zakelijke relaties. Als jij een deurwaarder op een zakenpartner afstuurt, kan dit een enorme breuk in jullie relatie worden en dit zorgt dan ook vaak voor een beëindiging van de samenwerking. Schakel daarom pas een incassobureau in als je zeker weet dat dit de enige manier is om aan je geld te kunnen komen.

Prijs incassobureau

Via onze website kan je de prijzen van incassobureau’s vergelijken. Je komt in contact met onze partners, die je graag hun diensten en prijzen voorstellen. Vraag via onderstaand formulier een vrijblijvende offerte aan en bespaar op jouw incassokosten.

Offerte incassobureau