Zwarte aanslag op gevel? Oorzaak, Hoe verwijderen + Prijs

Last van een vervuilde zwarte gevel? In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van zwarte aanslag bespreken en praktische oplossingen bieden voor het verwijderen ervan op gevels bestaande uit baksteen, schilderwerk of crepi. Tevens zullen we de kosten van het verwijderen van zwarte aanslag belichten.

Oorzaken van zwarte aanslag op gevels

Er zijn een aantal factoren verantwoordelijk voor het vervuilen van gevels. Niet alleen groene aanslag door mossen en algen, witte plekken op gevels, ook andere zaken zorgen voor die grijze en zwarte vervuiling:

  • Algen en schimmels: De combinatie van vocht en schaduwrijke plekken biedt een ideale omgeving voor de groei van algen en schimmels, wat resulteert in zwarte waas op gevels.
  • Luchtvervuiling: Uitlaatgassen en atmosferische verontreinigingen kunnen zich hechten aan oppervlakken, waaronder gevels, en na verloop van tijd leiden tot zwarte gloed. Zeker bleke gevels in wit schilderwerk of wit stucwerk zijn er gevoelig voor.
  • Mosgroei: Mos kan zich hechten aan diverse gevelmaterialen en vormt een broedplaats voor zwarte aanslag.

Offerte gevelreiniging

Zwarte aanslag verwijderen

Vervuiling & zwarte aanslag op baksteen gevels

Hogedrukreiniging: Een effectieve methode om zwarte aanslag van bakstenen gevels te verwijderen is hogedrukreiniging. Zorg ervoor dat de druk niet te hoog is om schade aan de baksteen te voorkomen.

Reinigingsmiddelen: Speciale reinigingsmiddelen voor baksteen zijn beschikbaar. Deze zijn ontworpen om de aanslag te verwijderen zonder de gevel te beschadigen.

Vervuiling & zwarte aanslag op schilderwerk

Zachte gevelreiniging: Bij schilderwerk is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Gebruik zachte reinigingsmethoden zoals een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel om de aanslag te verwijderen zonder de verflaag te beschadigen.

Vervuiling & zwarte aanslag op crepi

Biologische reinigingsmiddelen: Crepi is delicaat, dus biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen zijn ideaal. Deze reinigingsmiddelen zijn mild maar effectief in het verwijderen van zwarte aanslag.

Prijs vervuilde gevel laten reinigen

De kosten voor het verwijderen van zwarte aanslag variëren afhankelijk van het gekozen reinigingsproces, de omvang van de aanslag en het type gevelmateriaal. Gemiddeld liggen de kosten tussen €5 en €20 per vierkante meter. Voor een nauwkeurige schatting is het raadzaam offertes aan te vragen bij professionele reinigingsbedrijven.

Enkele tips

  • Om zwarte aanslag te voorkomen, is regelmatig onderhoud cruciaal. Verwijder bladeren en vuil van gevels, snoei overhangende takken en zorg voor een goede ventilatie rondom het huis.
  • Bij twijfel of bij ernstige aanslag is het inschakelen van professionele gevelreinigers aan te raden. Zij kunnen niet alleen effectief reinigen, maar ook adviseren over toekomstig onderhoud.
  • Laat je gevel na de reiniging nabehandelen en impregneren met een hydrofuge om toekomstige gevelvervuiling beter tegen te gaan.
  • Vooraleer je een reiniging laat uitvoeren, kan het zijn dat een gevelrenovatie eerst aan de orde is. Laat dit zeker en vast beoordelen door een expert.

Conclusie

Zwarte aanslag op gevels is een veelvoorkomend probleem, maar met de juiste aanpak kan het effectief worden verwijderd. Het behoud van een schone gevel draagt niet alleen bij aan de esthetiek van uw huis, maar verlengt ook de levensduur van het gebruikte materiaal.

Offerte gevelreiniging