Witte plekken & kalkaanslag op baksteen gevels: Hoe verwijderen?

Een mooie gevel draagt bij aan de uitstraling van een woning. Helaas kunnen weersomstandigheden en vervuiling ervoor zorgen dat de gevel van een woning er minder fraai uitziet. Eén van de problemen die kunnen optreden zijn witte plekken of witte kalkaanslag, ook wel kalk uitbloeiing genoemd. In dit artikel beschrijven we wat de oorzaak is van dit probleem, hoe je dit zelf kunt verwijderen en hoe je het door een vakman kunt laten oplossen.

Wat is witte kalkaanslag op baksteen?

Witte kalkaanslag of witte uitbloeiingen zijn een witte aanslag op de baksteen gevels van woningen of appartementen. Het ontstaat door kristallisatie van opgeloste zouten uit het metselwerk die door vocht naar de oppervlakte worden getransporteerd. Bij droging verdampt het water en blijft het zout achter op de gevel. Dit kan leiden tot een lelijke witte aanslag op de gevel. Het maakt nieuwe gevels onaantrekkelijk.

Waardoor ontstaat witte kalkaanslag op gevelstenen?

Witte kalkaanslag ontstaat vaak door een combinatie van omstandigheden. Bij nieuwbouw kan het voorkomen dat er nog te veel vocht in de muur zit en dat het metselwerk niet goed droog is. Het vocht transport getransporteerd de opgeloste zouten naar het oppervlak en op deze manier ontstaat er witte kalkaanslag.

Een andere oorzaak kan kalkhoudend cement zijn. Kalkhoudend cement is gevoeliger voor witte kalkaanslag dan ander cement. Vooral bij regenachtig weer komt het probleem van witte kalkaanslag veel voor.

Offerte gevelreiniging

Zelf witte kalkaanslag verwijderen

Als de witte kalkaanslag niet te erg is, kun je deze in sommige gevallen zelf verwijderen. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Meng een beetje azijn met water en breng dit op de gevel aan
  • Laat het even intrekken en spoel de gevel daarna goed af met water
  • Gebruik geen hogedrukreiniger, hiermee beschadig je het metselwerk
  • Door een klein stukje gevel te behandelen met het mengsel, kun je zien of het daadwerkelijk werkt en of het metselwerk niet wordt beschadigd.

Witte kalkaanslag laten verwijderen door een vakman

Als de witte kalkaanslag te erg is om weg te halen met azijn en water, of de uitbloeiingen komen steeds terug, dan kun je hier het best een vakman voor inschakelen. Deze kan de gevel op een veilige en professionele manier reinigen. Professionele vakmensen gebruiken vaak een speciale reinigingsmethode, zoals het stralen van de gevel met een zandstraalapparaat, stoomreiniging of chemische reiniging.

Prijs witte aanslag laten verwijderen

De kosten voor het laten reinigen van de gevel zijn afhankelijk van de oppervlakte van de gevel, de staat van de gevel en de gebruikte reinigingsmethode. De richtprijs voor het laten reinigen van een gevel met witte kalkaanslag ligt tussen de €10,- en €15,- per m².

Ten slotte

Witte kalkaanslag of kalk uitbloeiing kunnen hardnekkig en vervelend zijn voor de uitstraling van een woning. Gelukkig is het in sommige gevallen mogelijk om de witte aanslag zelf te verwijderen, maar bij ernstige gevallen kun je beter een vakman inschakelen. De kosten voor het laten reinigen van de gevel liggen tussen de €10,- en €15,- per m². Met deze informatie kun je van start gaan om jouw gevel weer de uitstraling te geven die past bij de woning.

Offerte gevelreiniging