Welke trap bij welke traplift?

Het type trap en het gebruik van de trap zal het type traplift bepalen. Wij geven een overzicht van de verschillende mogelijkheden. Welke soort trap heeft u? De soort trap bepaalt het traplift model.

Rechte trappen

Een rechte trap of steektrap heeft geen bochten waardoor het mogelijk is om met slechts één ononderbroken trapliftrail, zonder bochten, de bovenverdieping te bereiken. Deze trapliften kunnen langsheen de binnenzijde of de buitenzijde van de trap geplaatst worden. Hier kies je het best voor een traplift voor rechte trap.

Draaitrappen

Onder draaitrappen verstaan we trappen dewelke minstens 1 bocht of draai hebben. Een kwartdraai ( 45° ) kan aanwezig zijn onderaan de trap of boven de trap. Uiteraard kunnen draaitrappen ook verzien zijn van een dubbele kwartdraai ( 2 x 45) = 90° ). De vorm van deze trappen zal het model van de traplift bepalen. De bochten maken de prijs van een traplift duurder. Hier kies je het best voor een traplift voor trap met bocht.

Offerte traplift

Buitentrappen

Buitentrappen zijn buiten gelegen en dienen als toegang tot de woning. Mindervalide personen of mensen die slecht te been zijn, kunnen een outdoor traplift goed gebruiken. Voor personen die in een bungalow wonen met een moeilijk te bereiken voordeur is een buitentraplift de beste oplossing. De breedte van de trap, het aantal treden, bevestigingsmogelijkheden enz… zullen de soort rail bepalen. Belangrijk is dat de zitting droog kan “geparkeerd” worden. De traplift wordt voor buitentrappen speciaal weerbestendig gemaakt. Rolstoelgebruikers of rolstoelpatiënten kiezen dan weer het best voor een platformlift voor rolstoel.

Speciale trappen

Onder speciale trappen verstaan we trappen die zeer smal zijn, een hoge hellingsgraad hebben of zeer veel afwijken van een normale steektrap of draaitrap. Voor speciale trappen zijn speciale trapliften voorzien. Er wordt steeds een ontwerp op maat gemaakt voor complexe buitentrappen. Ook bij een laag plafond kan de lift aangepast worden.

Offerte traplift

Plaatsing van de traprail, binnenkant of buitenkant

Een trapliftrail kan geplaatst worden langsheen de binnenzijde van de trap of langsheen de buitenzijde van de trap. Indien de trap intens gebruikt wordt door andere personen buiten de traplift gebruiker dan opteert men het best voor een rail langsheen de binnenzijde van de trap. Zo blijft de trap het best toegankelijk voor iedereen. Indien de trap niet veel gebruikt wordt, dan kiest men het best voor een duo-rail langsheen de buitenzijde van de trap. Trapliften voorzien van een dubbele rail kunnen als leuning gebruikt worden.

Traplift voor smalle trappen

Dit zijn trapliften die worden geplaatst op de binnenbocht of buitenbocht van de trap. Meestal worden deze liften gebruikt voor steile en smalle trappen. De traplift wordt bevestigd op een grote holle aluminium gelakte rail of buis dewelke de binnenbocht van een trap volgt. Het voordeel van dit systeem is dat de trap vrijblijft voor mobiele mensen én dat de leuning van de buitenbocht kan behouden worden. Aangeraden is een traplift te kiezen die ook achteruit naar boven gaat waardoor er meer ruimte is voor de knieën om te passeren. Meestal zijn deze liften voorzien van een draaibare zitting.

Offerte traplift

Traplift met dubbele rail

Dit zijn de goedkoopste trapliften. Ze zijn voorzien van een duo-rail en worden op afstand gehouden door afstandhouders. De rails zijn dunner dan een enkele rail en worden meestal geplaatst langsheen de buitenzijde of binennzijde van de trap. Ze worden ook meestal geplaatst bij normale brede trappen die makkelijk toegankelijk zijn. De dubbele rail kans soms gebruikt worden als trapleuning. De zitting is ook bij sommige modellen draaibaar om het op- en afstappen makkelijker en veiliger te maken.

Traplift voor zwaarlijvige personen

Ook voor zwaarlijvige personen zijn er speciale trapliften op de markt. De liften kunnen tot extra 25kg dragen t.o.v. het standaardmodel.

Traplift voor kinderen

Voor kleine kinderen bestaat er ook een traplift. Deze zijn speciaal ontwikkeld om kinderen naar boven te brengen.

Offerte traplift