De oorzaak van vochtige kelders

Een vochtige kelder, vroeg of laat krijgen we er mee te maken. Maar wat kunnen de oorzaken zijn van vocht in de kelder? Een overzicht.

Een extra kelderruime of stockageruimte onder het huis is een echte meerwaarde en blijft een handige ruimte. Toch blijft de kelderruimte een gevoelige plaats voor vochtproblemen omdat deze zich bevindt onder het maaiveld en meestal onze het grondwaterpeil. De keldervloer en keldermuren zijn gevoelig aan vocht als ze niet goed geplaatst zijn of als ze al iets ouder worden. Bovendien krijgen schimmels en zwammen vrij spel om te groeien. Deze kunnen op termijn gezondheidklachten veroorzaken door vocht.

Offerte kelderdichting

Oorzaken van vochtige keldervloeren

Er zijn een paar oorzaken waarom uw keldervloer vochtig aanvoelt. Wij sommen ze even op.

Vochtige keldervloer door regeninslag en openingen

Rechtstreekse regeninslag wordt veroorzaakt door openingen in de keldermuren. Denk maar aan een kelderverluchting of een kelderraam, een afvoerbuis… Als de dichting niet goed is of er zijn luchtgaten en roosters aanwezig, kan regeninslag door zware regenbuien de boosdoener zijn. Het water sijpelt langsheen de keldermuren naar beneden op de keldervloer.

Om rechtstreekse regeninslag te vermijden, is het aangeraden alle openingen te controleren of er water doorheen sijpelt. Alle kaders van roosters en ventilatiegaten dienen afgedicht te worden met een waterdichte dichtingskit. Alle ramen moeten hersteld worden, ook eventuele kozijnen. Dorpels en verluchtingsgaten dienen uitgekapt te worden en voorzien te worden van een waterkerende folie.

Vochtige keldervloer door verzadigde muren en grondvocht

Vocht kan veroorzaakt worden door doorsijpeling van regen of grondvocht door de keldermuren. Natte keldermuren die vochtig, nat en verzadigd zijn, nemen geen vocht meer op. De regen slaat er als het ware gewoon door en maken de keldervloer nat. Ook grondvocht zal sneller zijn weg vinden naar de keldervloer. Een kelderbekuiping of waterkerende folie is aangewezen om het vocht aan te pakken.

Vochtige keldervloer door opstijgend vocht

Vooral oude huizen en oude kelders zijn gevoelig aan opstijgend vocht. Onder oude keldervloeren werd er vroeger geen waterkerende folie geplaatst. De kelder werd meestal voorzien van een waterkerende bekuiping. Door de druk van het grondwater, gaat op termijn de bekuiping scheuren en wordt de keldervloer nat. Het grondwaterpeil speelt een grote rol. Niet overal is het grondwaterpeil even hoog. Ook kan het grondwaterpeil veranderen. Een droge kelder kan ineens nat worden door een verandering van het waterpeil in combinatie met hevige regenbuien.

Een vochtige keldervloer behandelen tegen vocht kan dankzij een kelderbekuiping of kelderdrainage.

Offerte kelderdichting

Vochtige kelder door slechte afvoeren

Afvoeren in kelders raken snel verstopt of ze voeren niet goed genoeg het water af. Door de ligging onder de grond, wordt het moeilijk om het water deftig af te voeren. Belangrijk is dat de afvoer steeds hoger ligt dan de afvoerbuis. Bij een slechte afvoer of een kapotte afvoerbuis, blijft het water zich ophopen en ontstaat een natte keldervloer.

Vraag steeds een kelderdichting offerte aan

Elke kelder is anders en vraagt een eigen oplossing. Er zijn een aantal factoren dewelke de beste oplossing zullen bepalen. De druk van het grondwater, het aantal plaatsen van doorsijpeling, de stabiliteit van de keldervloer en keldermuren, de ernst van de lekkages enz… Vraag steeds een gratis vochtdiagnose aan en vergelijk de prijzen voor je beslist. Vraag hier eerst een kelderdichting offerte aan.

Offerte kelderdichting