Asbest in huis? Dit kan je doen

Wanneer je asbest in huis hebt, is dat natuurlijk erg vervelend. De stof is namelijk erg schadelijk voor de gezondheid. Daarom moet met veel moeite en zorg asbest verwijderen uitgevoerd worden. Hoe kom je van asbest af en wat zijn de regels omtrent asbest? In dit artikel leggen geven we meer informatie.

Wat is asbest ook alweer?

Asbest is een stof die bestaat uit allerlei kleine vezels. Deze kan je met het blote oog niet zien. Voor 1993 zat de stof in vrijwel elk bouwmateriaal. Vooral in bouwmaterialen voor daken kon je het terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan golfplaten, leiendaken, onderdakdakpannen… In de jaren ‘90 kwamen we erachter dat deze stof erg schadelijk is als je losgekomen asbestvezels ( niet-hechtgebonden ) inademt. Dit veroorzaakt in veel gevallen namelijk longschade en kan diverse soorten kanker opwekken.

Het komt vooral voor in huizen van voor 1993, wat betekent dat die al redelijk oud zijn. En daar zit ook het hekelpunt. Hoe langer de asbest zich namelijk in een huis bevindt, hoe groter het risico dat het beschadigd raakt door veroudering of andere factoren. Daardoor breekt het sneller af en komt het in de omgeving terecht. Het werd na 1993 dan ook verboden om asbest te gebruiken om materialen te produceren, te verhandelen en te gebruiken in de bouw.

Offerte asbestverwijdering

Moet ik asbest verplicht verwijderen?

Asbest onderdakNee, asbest hoef je niet verplicht te verwijderen. Wanneer asbest niet vast is, is wel het gevaarlijk. Maar als jij eigenlijk geen beschadigingen aan jouw dak ziet, is het niet per definitie nodig om het dak te laten vervangen. Je kan er dan voor kiezen om het te laten voor wat het is.

Wel wordt het sterk aangeraden om dit te doen. Stel dat jouw huis namelijk in de brand vliegt, dan verspreid je de asbest in de omgeving. Dat is niet alleen erg voor jouw gezondheid, maar ook voor jouw buren en het milieu. En dit risico is er natuurlijk. Daarom kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en het alsnog verwijderen.

Daarnaast verouderen de materialen in jouw dak natuurlijk ook. Hoe ouder de materialen worden, hoe eerder de asbest loskomt en gaat rondzweven. Het is daarom ook handig om te weten hoe oud jouw huis bijvoorbeeld is. Is het ouder dan dertig jaar? Dan kan je, om risico’s te vermijden, het best je hele dak laten vervangen.

Offerte asbestverwijdering

Wat is het asbestattest?

Vanaf 23 november 2022 wordt het verplicht om een asbest attest toe te voegen wanneer je je huis verkoopt. Een asbest attest betekent eigenlijk dat je bij de verkoop van jouw huis aangeeft of er asbest in jouw huis aanwezig is.

Dit wordt gedaan aan de hand van de inspectie van een asbestdeskundige op het gebied van asbest. Die persoon controleert de woning aanwezigheid van onder andere asbest in onderdaken. Blijkt het dat je asbest in huis hebt? Dan komt dat in het asbestattest te staan dat aan de kopers wordt gegeven.

Er wordt daarin ook uitgelegd wat je kan doen tegen de aanwezigheid van asbest in je woning en ze geven advies over de stappen die je het beste kan ondernemen.

En wat nu als ik last heb van asbest?

Asbestverwijderaar

Als uit het asbestattest naar voren komt dat jij asbest in huis hebt, kan je dit het beste laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Die controleert waar de asbest zich bevindt, of het dak extreem beschadigd is en daarom met extra veel zorg verwijderd moet worden, of dat het dak nog redelijk goed is en de platen simpelweg losgemaakt kunnen worden. Met beschermd pak, masker, lift en container, haalt de asbestverwijderaar het dak uit elkaar.

Per vierkante meter van het dak worden er kosten in rekening gebracht. Bovendien moet je ook betalen voor de stortkosten. Het materiaal moet namelijk zorgvuldig gesaneerd worden om geen schade aan gezondheid en milieu te berokkenen.

Ook bestaan er experts die het dak dan ook weer op kunnen bouwen én experts zijn op het gebied van asbest. Als je dus gelijk twee vliegen in één klap wil slaan, kan je het best zo’n vakman in dienst nemen. Dan kan het dak gemakkelijk vervangen worden, en kan jij met een gerust hart je woning verkopen.

Offerte asbestverwijdering