Oprit aanleggen in kasseien of platines? Tips & advies

Je oprit plaatsen met kasseien? Ontdek onze tips & advies.

De Kassei, een oeroud gesteente

Het is één van het oudste en meest gebruikte materialen om straten en opritten te plaveien: de kassei. In de volksmond noemt men de kassei ook wel het “Kinderkopje”. In de wielerronde Parijs-Roubaix zorgen ze voor spektakel wegens hun onvoorspelbaarheid.

De kassei verdwijnt langzamerhand uit het straatbeeld en wordt overgoten door een asfaltlaag. Ze verdwijnen omdat ze te glad zijn bij regenweer & sneeuw en omdat ze te luidruchtig zijn.

Vandaag de dag worden ze meer en meer gebruikt als sierelement en als bestrating van parkings, opritten, tuinpaden en terras. Ook recuperatie van oude kasseien is zeer populair bij nieuw aangelegde opritten alsook bij oprit renovatie.

Ze zijn een ideaal materiaal om een oprit te laten aanleggen, ze zijn omvervormbaar, sterk, in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar.

Offerte aanleg opritten

Een oprit laten leggen in kassei, steeds een andere uitstraling

Een oprit laten aanleggen met kasseien laat je het best doen door een kasseilegger. Er bestaan een 20-tal soorten kasseien die in aanmerking komen om te gebruiken voor de oprit. Elk hebben ze hun eigen kleur. Sommige zijn zeer vlak, andere soorten bevatten kristallen. Sommige hebben een moderne uitstraling, andere soorten meer een klassieke uitstraling. Ook kan je spelen met verschillende legpatronen.

De kanten zijn meestal gekloven en natuurruw. De dikte en formaat van de kassei wordt gekozen naar gelang van het gebruik. Voor het aanleggen van een oprit met kasseien gaat men vooral de grotere formaten gebruiken dewelke geen vuil en olie opnemen.

Veel gebruikte soorten kasseien voor oprit en parkings

De meest gebruikte kasseien voor oprit en inrit zijn:

Porfierkassei

Belgische kassei, ontgonnen in de driehoek Brussel – Charleroi – Doornik. Neemt geen vuil of olie op. De kleur van de Profierkassei gaat van grijs, roze, groen tot blauw. De kassei voor opritten bestaat uit 3 verschillende formaten.

Grèskassei

Belgische zandsteen, ontgonnen van Luik tot Namen, langs de maas. De kleur gaat van rood tot bruin. Het is een vrij zachte steensoort.

Platines of Platinen

Worden meer gebruikt voor tuinpaden en terrassen. De kleur gaat van oker tot bruin. Deze worden meer bij klassieke woningen gebruikt.

Zweeds graniet

Zweeds graniet is een luxueuze steensoort. Deze bevat kristallen dewelke de oprit een glinsterend effect geven. De kleur gaat van grijs tot roze genuanceerd.

Boerenkassei

De boerenkassei is een mengeling van verschillende soorten kasseien en kunnen in wildverband geplaatst worden. De kassei wordt meestal op rustieke opritten geplaatst.

Ook gekend is de Tiense kassie en Kadla. Veel gebruikt zijn de gezaagde recuperatie kasseien. Deze worden vlak afgezaagd. We noemen ze kasseien met gezaagd bovenvlak.

Offerte aanleg opritten

Oprit laten aanleggen in kasseien

Een oprit in kassei laten plaatsen is echt vakmanschap en een kunst. Wij raden aan om referenties van aannemers te gaan bekijken. Een slecht aangelegde oprit in kasseisteen geeft geen mooie maar een zeer slordige indruk. Er kunnen plassen ontstaan en kasseien kunnen loskomen op termijn.

Bij de aanleg van een oprit, tuinpad of terras zullen volgende werken moeten uitgevoerd worden:

  • Uitgraven of uitbreken van bestaand terras of verharding van de oprit;
  • Storten en plaatsen van egalisatielaag;
  • Bestellen en storten van kasseien;
  • Borduren: plaatsen van boordstenen;
  • Plaatsen en voegen van de kasseien
  • Schoonmaak en opruiming

Offerte aanleg opritten