Oprit aanleggen in betonklinkers? Tips & advies

Oprit aanleggen in betonklinkers? Wij geven tips & advies.

Toepassing van betonklinkers

Betonklinkers worden meer en meer gebruikt bij het aanleggen van een oprit, parking, terras of tuinpad. Ze worden machinaal gemaakt in grote hoeveelheden en zijn daarom een stuk goedkoper van bijvoorbeeld een oprit in kasseien.

Vorm en kleuren

Betonklinkers zijn vandaag de dag verkrijgbaar in tal van kleuren en vormen. Zodoende passen ze steeds in de stijl van de woning of kantoorgebouw. De meest voorkomende vorm is het vierkant en de rechthoekige betonklinker. Ze zijn klein, dik, licht en snel verwerkbaar, waardoor een oprit aanleggen in betonklinkers vrij snel geklaard is. Dit spaart werkuren uit, waardoor het de aanleg van een oprit goedkoper wordt.

Offerte aanleg opritten

Getrommelde betonklinkers

Het uitzicht van een betonklinker kan ruw zijn of kan getrommeld worden gekocht. Een getrommelde betonklinker heeft een ruw oppervlak. Tijdens de fabricage verliezen ze in een grote trommel hun scherpe kantjes en gaan ze er meer rustiek uitzien.

De klassieke betonklinker

De klassieke betonklinker is de meest voorkomende steen. Hij wordt veelal gebruikt voor openbare bestrating, openbare oprit, openbare parkings & parkeerplaatsen. Het legpatroon is oneindig en de klassieke betonklinker is zeer snel te verwerken.

Ongetrommelde betonklinker

De ongetrommelde betonklinker is een klinker voor opritten met een moderne en strakke uitstraling. De klinker in beton heeft strakke en ongetrommelde zijkanten. Er komen geen voegen aan te pas bij het plaatsen van de oprijlaan, parking of oprit. De verwerking is zeer snel.

Uitgewassen betonklinkers

De uitgewassen betonklinkers kregen een deklaag van fijn natuursteen. Deze deklaag kan bestaan uit minerale zoals basalt, blauwe hardsteen, graniet, porfier… De mineralen maken de betonsteen slijtvast en zorgen toch voor een aparte kleur en uitzicht.

Offerte aanleg opritten

Het legpatroon

Het legpatroon van betonklinkers is legio. Veel fabrikanten van betonklinkers bieden speciale hulp- en passtukken aan om alles mooi af te werken. Belangrijk is dat het legpatroon past bij de stijl van uw woning. Zo kan je werken met 1 kleur maar kan je ook verschillende kleuren en formaten combineren. Je kan werken met rechte betonstroken maar ook met rondingen en cirkels. De grootte en de breedte van de betonklinker zal de mogelijkheden bepalen.

De meest gebruikte legpatronen zijn:

  • Halfsteensverband
  • Blokverband
  • Keperverband
  • Elleboogverband
  • Diagonaalverband
  • Zigzagverband
  • Sierverbanden
  • Wildverband

Oprit laten aanleggen in betonklinkers

De aanleg van de oprit in betonklinkers laat je het best doen door een ervaren vakman. Deze geeft advies omtrent de mogelijkheden en beperkingen rond het gebruik van betonklinkers voor opritten. Hij geeft advies over het legplan, de beste klinkers per toepassing ( oprit, terras ), de te gebruiken en te plaatsen putdeksels, boordstenen enz…

Hij zorgt bij de aanleg steeds voor een goede en stevige ondergrond, opgehoogd met stabilisé en een kleine zandlaag. Vervolgens dient de oprit bezand worden met wit zand na het plaatsen van de oprit in klinkers.

Wat kost het laten aanleggen van en oprit in betonklinkers?

Een vaste prijs bestaan niet. De prijzen zijn afhankelijk van de te gebruiken betonklinker, werkuren, situatie te plaatsen enz… Doorgaans mag je rekenen op een kost tussen €35/m² – €75/m² voor de materialen en werkuren.

Wij raden hier een oprit offerte aan te vragen voor het laten plaatsen van een oprit in betonklinkers.

Offerte aanleg opritten