+6 tips hoe je de beste PVC ramen kan herkennen

Bij het vervangen van ramen en deuren of het plaatsen van nieuw buitenschrijnwerk is het kiezen van het juiste materiaal van cruciaal belang. PVC (polyvinylchloride) is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid, energie-efficiëntie en veelzijdigheid.

Echter, niet alle PVC ramen en deuren zijn gelijk. Om ervoor te zorgen dat je investeert in hoogwaardige producten, zijn hier enkele belangrijke aspecten om op te letten bij het kiezen van de beste PVC ramen en deuren voor jouw huis.

1. Profielkwaliteit en dikte

Eén van de eerste zaken om te onderzoeken is de kwaliteit van het PVC-profiel. Kies voor ramen en deuren met een robuust profiel en voldoende dikte. Een stevig profiel draagt bij aan de structurele integriteit en duurzaamheid van de ramen en deuren. Vraag naar specificaties met betrekking tot de dikte van het PVC om ervoor te zorgen dat je een product krijgt dat bestand is tegen de tand des tijds.

Offerte PVC schrijnwerk

2. Kamers & dichtingen

PVC profielen worden opgebouwd uit een aantal kamers. Deze zorgen ervoor dat er minder warmte naar buiten gaat en minder koude naar binnen gaat. Over het algemeen is de regel, hoe meer kamers, hoe beter. Bekijk ook het aantal dichtingen. Zorg ervoor dat er minimaal 2 dichtingen aanwezig zijn tussen het vast raamprofiel en het draaiende raamprofiel.

3. Isolatieprestaties

Een belangrijk voordeel van PVC ramen en deuren is hun uitstekende isolerende eigenschappen. Controleer de isolatiewaarden van het product, uitgedrukt als U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Ramen en deuren met lage U-waarden dragen bij aan energiebesparing en een comfortabeler binnenklimaat. Goed isolerende raamprofielen hebben over het algemeen een isolerende U-waarde (W/m²K) tussen 1,2 en 0,78 W/m²K.

4. Dubbel of driedubbele beglazing

Kwalitatieve PVC ramen en deuren worden vaak geleverd met dubbel of driedubbel glas voor verbeterde isolatie. Controleer het type en de dikte van het glas om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de lokale energienormen en jouw specifieke behoeften voor warmte- en geluidsisolatie. Kies bij voorkeur voor hoogrendementsglas.

Sedert 1 januari 2020 is de dubbelglasnorm verplicht in elke woning in Vlaanderen. Dit betekent dat elke woning in Vlaanderen ramen met dubbele beglazing moet hebben. De verplichting geldt zowel voor zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen,…) als niet-zelfstandige woningen (kamers).

5. Veiligheidselementen

Veiligheid is een prioriteit bij het kiezen van ramen en deuren. Onderzoek de ingebouwde veiligheidselementen, zoals meerpuntsvergrendelingen en stevige scharnieren. Certificeringen en keurmerken van erkende instanties kunnen ook een indicatie zijn van de veiligheid en kwaliteit van het product.

Offerte PVC schrijnwerk

6. Onderhoudsvriendelijkheid

Hoewel PVC bekend staat om zijn minimale onderhoudsvereisten, is het belangrijk om te weten hoe gemakkelijk de ramen en deuren schoon te maken zijn en hoe goed ze bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Kies voor producten met een duurzame afwerking die bestand is tegen weersinvloeden en eenvoudig te reinigen is.

7. Garantie en service

Kwaliteitsvolle PVC ramen en deuren worden vaak geleverd met een garantie van de fabrikant. Onderzoek de garantievoorwaarden zorgvuldig en informeer naar de beschikbare service na de installatie. Een betrouwbare garantie geeft gemoedsrust en getuigt van het vertrouwen van de fabrikant in hun product.

8. Kies voor een A-merk

Kies bij voorkeur voor een gekend merk zoals Rehau, Finstral, Veka, Profel, Schüco of Kömmerling. Zij kunnen de benodigde keurmerken voorleggen.

Tot slot

Bij het selecteren van PVC ramen en deuren is grondig onderzoek essentieel om de beste kwaliteit en duurzaamheid te waarborgen. Door aandacht te besteden aan het profiel, isolatieprestaties, glastype, veiligheid, onderhoud en garantievoorwaarden, kun je ervoor zorgen dat je investeert in ramen en deuren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook langdurige prestaties en waarde aan je huis toevoegen. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en raadpleeg professionals om advies te krijgen dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften en de architectuur van je woning.

Offerte PVC schrijnwerk