Zonnepanelen voor bedrijfsdaken
Van plan om zonnepanelen op je bedrijfsdak te plaatsen? Ontdek hier ons advies.
Waarom zonnepanelen op je bedrijfsdak plaatsen?
Vaak wordt een dak bovenop een dak van een bedrijf zoals een kantoorpand, bedrijfsgebouw of bedrijfspand of op het dak van een agrarisch bedrijf zoals een loods, stal… niet benut… Dat is jammer, want juist het dak van een kantoorpand of van een bedrijfsgebouw vangt doorgaans het meeste zonlicht op. Het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfsdak is dus zeker het overwegen waard.
Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je bedrijf lever je niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu. Zeker zo belangrijk is dat je het resultaat van je bedrijf positief kunt beïnvloeden. Je kunt immers een behoorlijk bedrag besparen op je energiekosten. Bovendien dragen zonnepanelen op je bedrijfsdak bij aan het duurzame imago van je bedrijf.
Wellicht twijfel je nog of je zonnepanelen wilt plaatsen op het dak van je bedrijf. Bedenk dat zonnepanelen stroom opwekken uit zon- en uit daglicht. Er wordt dus ook stroom opgewekt als de zon niet schijnt. De panelen leveren dus elk jaargetijde rendement op.
Meestal is je bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen
Wellicht vraag je je af of je bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen. Meestal kunnen op het dak van je bedrijfspand zonnepanelen worden geplaatst. Er moeten wel diverse voorbereidingen worden getroffen. Het montagemateriaal staat op een plat dak los op het dak. Om wegwaaien van de zonnepanelen bij windvlagen of een stevige storm te voorkomen worden de zonnepanelen verzwaard met ballast. Als ballast worden vaak betonnen stenen of tegels gebruikt. Bedenk dat bedrijfsdaken vaak groot en licht zijn uitgevoerd. Vergeet daarom niet om rekening te houden met toegestane gemiddelde dakbelasting en de toegestane piekbelasting. Raadpleeg zo mogelijk de constructeur van het bedrijfsdak, of bekijk de constructietekeningen en constructieberekeningen.
Heeft je bedrijfspand een schuin bedrijfsdak? Bedenk dat een schuin bedrijfsdak meestal geen pannendak is. Een schuin bedrijfsdak vergt dus een andere aanpak. Vraag zo nodig deskundigen om advies.
Geen dak, maar wel land of grond? Dan is het mogelijk om een zakelijke PV-installatie te plaatsen op de grond van een bedrijf of land van een landbouwbedrijf.
Zeker weten of je bedrijfsdak geschikt is voor zonnepanelen
Natuurlijk wil je zeker weten of het dak van je bedrijf geschikt is voor zonnepanelen. Om dat te weten te komen moet je deze vragen beantwoorden:
- Je moet de vraag beantwoorden of het dak je eigendom is. Als dat niet het geval is, en je het bedrijfspand dus huurt, dan moet je toestemming vragen aan de eigenaar van het gebouw. Zijn schriftelijke toestemming is noodzakelijk.
- Van belang is ook de richting van het dak. Je moet dus de vraag beantwoorden of je een plat dak, een gevel of een schuin dak hebt dat gericht is op het zuidoosten tot het zuidwesten.
- Er moet natuurlijk voldoende plaats beschikbaar zijn. Je moet dus de vraag beantwoorden of je op het dak van je bedrijf beschikt over de benodigde vrije ruimte. Die ruimte is natuurlijk afhankelijk van het aantal panelen. Een standaardpaneel meet 1 meter bij 1,66 meter. De minimaal benodigde oppervlakte voor het plaatsen van panelen bedraagt 5 vierkante meter.
- De op het dak geplaatste panelen mogen niet door hoge bomen, hoge gebouwen of door obstakels, zoals schoorstenen een dakrand, in de schaduw worden gezet, want panelen in de schaduw zorgen voor een aanmerkelijk lagere opbrengst. Je moet dus de vraag beantwoorden of het dak van je bedrijf de hele dag voldoende zonlicht heeft.
- De vraag of je bedrijf is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk wordt hoogstwaarschijnlijk met ‘ja’ beantwoord.
Het dak van je bedrijf is geschikt voor zonnepanelen als je tenminste 3 van de 5 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord.
Derdepartijfinanciering van zonnepanelen voor bedrijven & recht van opstal
Wens je zelf niet op te draaien voor de financiering, de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen op het dak of grond van jouw bedrijf? Dan is een derdepartijfinanciering misschien wel iets voor jou. Je profiteert namelijk van de opgewekte stroom op jouw bedrijfsdak, maar dient zelf niet diep in de buidel te tasten.
Wat is het Recht van Opstal?
Vaak wordt gebruik gemaakt van een onderdeel van het zakelijk recht, het Recht van Opstal om een zakelijke zonne-installatie te realiseren op iemand anders zijn of haar eigendom. Dankzij deze wet hoeft de eigenaar van de zonnepanelen en de verbruiker niet dezelfde partij te zijn.
Verschil tussen opstalgever en opstalnemer
Door het opstalrecht wordt de zonne-installatie als het ware losgekoppeld van het gebouw:
- De opstalgever blijft de eigenaar van het gebouw.
- De opstalnemer is de eigenaar van de zonnepanelen.
Wat zijn de voordelen?
- Geen investering nodig
De opstalnemer draagt de volledige investering van de zakelijke zonnepanelen-installatie. - Volledige ontzorging van het project
De opstalnemer staat in voor de ontwikkeling, realisatie en het onderhoud van de zonnepanelen-installatie. - Gegarandeerde energieproductie
De derde partij monitort de installatie en staan in voor het preventief en bijsturend onderhoud. - Gegarandeerde elektriciteitsprijs
De opgewekte stroom wordt verkocht aan een vooraf afgesproken all-in prijs zonder enige invloed van prijsschommelingen op de energiemarkt, veranderende nettarieven, heffingen en taksen. - Gratis eigenaar
Na verloop van de vooraf afgesproken termijn wordt de onderneming eigenaar van de zonnepanelen-installatie voor €0.
Interesse in deze formule? Advies nodig? Vraag een gratis offerte aan.