Zonnepanelen voor bedrijfsdaken

Van plan om zonnepanelen op je bedrijfsdak te plaatsen? Ontdek hier ons advies.

Waarom zonnepanelen op je bedrijfsdak plaatsen?

Vaak wordt een dak bovenop een kantoorpand, bedrijfsgebouw of bedrijfspand niet benut. Dat is jammer, want juist het dak van een kantoorpand of van een bedrijfsgebouw vangt doorgaans het meeste zonlicht op. Het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfsdak is dus zeker het overwegen waard.

Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je bedrijf lever je niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu. Zeker zo belangrijk is dat je het resultaat van je bedrijf positief kunt beïnvloeden. Je kunt immers een behoorlijk bedrag besparen op je energiekosten. Bovendien dragen zonnepanelen op je bedrijfsdak bij aan het duurzame imago van je bedrijf.

Wellicht twijfel je nog of je zonnepanelen wilt plaatsen op het dak van je bedrijf. Bedenk dat zonnepanelen stroom opwekken uit zon- en uit daglicht. Er wordt dus ook stroom opgewekt als de zon niet schijnt. De panelen leveren dus elk jaargetijde rendement op.

Offerte zonnepanelen

Meestal is je bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen

Wellicht vraag je je af of je bedrijfspand geschikt is voor zonnepanelen. Meestal kunnen op het dak van je bedrijfspand zonnepanelen worden geplaatst. Er moeten wel diverse voorbereidingen worden getroffen. Het montagemateriaal staat op een plat dak los op het dak. Om wegwaaien van de zonnepanelen bij windvlagen of een stevige storm te voorkomen worden de zonnepanelen verzwaard met ballast. Als ballast worden vaak betonnen stenen of tegels gebruikt. Bedenk dat bedrijfsdaken vaak groot en licht zijn uitgevoerd. Vergeet daarom niet om rekening te houden met toegestane gemiddelde dakbelasting en de toegestane piekbelasting. Raadpleeg zo mogelijk de constructeur van het bedrijfsdak, of bekijk de constructietekeningen en constructieberekeningen.

Heeft je bedrijfspand een schuin bedrijfsdak? Bedenk dat een schuin bedrijfsdak meestal geen pannendak is. Een schuin bedrijfsdak vergt dus een andere aanpak. Vraag zo nodig deskundigen om advies.

Offerte zonnepanelen

Zeker weten of je bedrijfsdak geschikt is voor zonnepanelen

Natuurlijk wil je zeker weten of het dak van je bedrijf geschikt is voor zonnepanelen. Om dat te weten te komen moet je deze vragen beantwoorden:

  • Je moet de vraag beantwoorden of het dak je eigendom is. Als dat niet het geval is, en je het bedrijfspand dus huurt, dan moet je toestemming vragen aan de eigenaar van het gebouw. Zijn schriftelijke toestemming is noodzakelijk.
  • Van belang is ook de richting van het dak. Je moet dus de vraag beantwoorden of je een plat dak, een gevel of een schuin dak hebt dat gericht is op het zuidoosten tot het zuidwesten.
  • Er moet natuurlijk voldoende plaats beschikbaar zijn. Je moet dus de vraag beantwoorden of je op het dak van je bedrijf beschikt over de benodigde vrije ruimte. Die ruimte is natuurlijk afhankelijk van het aantal panelen. Een standaardpaneel meet 1 meter bij 1,66 meter. De minimaal benodigde oppervlakte voor het plaatsen van panelen bedraagt 5 vierkante meter.
  • De op het dak geplaatste panelen mogen niet door hoge bomen, hoge gebouwen of door obstakels, zoals schoorstenen een dakrand, in de schaduw worden gezet, want panelen in de schaduw zorgen voor een aanmerkelijk lagere opbrengst. Je moet dus de vraag beantwoorden of het dak van je bedrijf de hele dag voldoende zonlicht heeft.
  • De vraag of je bedrijf is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk wordt hoogstwaarschijnlijk met ‘ja’ beantwoord.

Het dak van je bedrijf is geschikt voor zonnepanelen als je tenminste 3 van de 5 vragen met ‘ja’ hebt beantwoord.

Offerte zonnepanelen