De prijs van een zonnepanelen-installatie

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Het is nu de juiste moment om zonnepanelen te plaatsen, want de zonnepanelen prijzen lagen nooit eerder zo laag. Het blijft natuurlijk wel een behoorlijke investering.

Offerte zonnepanelen

Stel je hebt een gemiddeld huishouden met een jaarlijks stroomverbruik van 4.000 kWh. Dan heb je 16 zonnepanelen nodig om deze 4.000 kWh op te wekken. Deze 16 zonnepanelen kosten (materialen en installatie) circa € 5.300. De opbrengst van deze zonnepanelen is circa € 835. De terugverdientijd bereken je door de totale kosten (de investering) te delen door de jaarlijkse opbrengst. Deze investering verdien je dus terug in 7 jaar. Het rendement op je investering is circa 10 tot 12%. Dat is, zeker gelet op de huidige spaarrente, een heel behoorlijk rendement.

Prijs zonnepanelen: enkele voorbeelden

De prijs van de zonnepanelen is natuurlijk van belang. Bij de overweging om zonnepanelen moet je ook bepalen of het plaatsen van zonnepanelen voor jou betaalbaar is. Daarom worden er enkele voorbeelden gegeven van de prijs van zonnepalen en de installatie exclusief btw.

 • 8 zonnepanelen laten plaatsen
  Dan betaal je voor het materiaal van € 2100 tot € 2800 en voor de installatie € 750 tot € 950. Je wekt dan 2.000 kWh per jaar op. De opbrengst van deze 8 zonnepanelen is dan circa €450 per jaar.
 • 12 zonnepanelen laten plaatsen
  Dan betaal je voor het materiaal van € 2.900 tot € 3.200. De installatiekosten bedragen € 750 tot € 950. Je wekt dan 3.000 kWh stroom per jaar op. De opbrengst van deze 12 zonnepanelen is circa € 650 per jaar.
 • 20 zonnepanelen laten plaatsen
  Dan betaal je voor het materiaal van € 4.700t tot € 5.500. De installatiekosten bedragen € 1100 tot € 1.350. Je wekt dan 5.000 kWh stroom per jaar op. De opbrengst van deze 20 zonnepanelen is circa € 1.100 per jaar.

Offerte zonnepanelen

De besparing is natuurlijk ook belangrijk

Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen? Dan let je natuurlijk niet alleen op de prijs. Je let ook op de mogelijke besparing. Je schaft zonnepanelen aan omdat je wilt besparen op je energiekosten. Het is niet exact te zeggen hoeveel je gaat besparen op je energierekening als je besluit om zonnepanelen te installeren. De besparing is onder andere afhankelijk van je energieverbruik, de stroomprijs en de ligging van je dak. Bij een gunstig gelegen dak wekken de zonnepanelen het meeste stroom op en is de besparing dus groter. De besparing wordt natuurlijk ook groter als de energieprijs stijgt.

6% BTW of 21% BTW

Je niet meer genieten van een verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw woningen en woningen ouder dan tien jaar.

Wat je moet weten over de prijs van zonnepanelen

De prijsopbouw van zonnepanelen bestaat, zoals je ook al gezien hebt bij de rekenvoorbeelden, uit twee onderdelen. Circa 75% van het prijskaartje wordt in beslag genomen door de materiaalkosten, terwijl de arbeidskosten circa 25% van het prijskaartje in beslag nemen.

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen 5 jaar behoorlijk gedaald. Dat was voor de overheid reden om de subsidiemogelijkheden. Bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om te kijken naar de prijs per Wattpiek. Deze prijs is de afgelopen jaren gedaald. In 2010 was de prijs € 3,10 per Wattpiek. In 2016 was de prijs nog maar € 1,78 per Wattpiek. Installeer je meer zonnepanelen? Dan daalt de prijs per Wattpiek. Als je 6 panelen hebt, betaal je € 1,94 per Wattpiek. Als je 18 panelen hebt, betaal je nog maar € 1,63 per Wattpiek.

De prijs van zonnepanelen per soort paneel

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijn zonnepanelen
  Dit is het zonnepaneel met het meest optimale rendement. Daarom zijn deze zonnepanelen ook bij uitstek geschikt om geplaatst te worden op een klein dak.
 • Polykristallijn zonnepanelen
  Dit is een kwalitatief afdoende zonnepaneel. Het rendement van deze zonnepanelen is iets lager. De kostprijs is echter ook lager. Het prijsverschil tussen een monokristallijn en een polykristallijn zonnepaneel wordt overigens wel steeds kleiner.
 • Dunne film zonnepanelen
  Je kunt overwegen om dit soort zonnepaneel aan te schaffen als je geen torenhoge investering wilt doen en toch wilt profiteren van zonnepanelen. De kostprijs van deze zonnepanelen is laag. Het rendement is echter ook beduidend lager dan het rendement van de andere zojuist genoemde soorten zonnepanelen. Ook de kwaliteit van het gebruikte materiaal is beduidend minder, met als gevolg dat je deze zonnepanelen reeds na korte tijd moet vervangen.

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat er behoorlijke verschillen zijn tussen de kostprijs van de zojuist genoemde zonnepanelen.

 • Een monokristallijn paneel heeft een kostprijs van circa € 670.
 • Een polykristallijn paneel heeft een kostprijs van circa € 590.
 • Een dunne film paneel heeft een gemiddelde kostprijs van circa € 390.

Offerte zonnepanelen

Je kunt kiezen voor de goedkoopste oplossing

Beschik je over een bescheiden budget? Dan kun je overwegen om te kiezen voor de goedkoopste oplossing. Je kunt dus overwegen om zogenaamde dunne film zonnepanelen aan te schaffen. Door de beduidend lagere aanschafprijs is de terugverdientijd ongeveer gelijk aan de terugverdientijd van de andere soorten zonnepanelen. Je kunt dus profiteren van de voordelen van zonnepanelen, zoals een aanzienlijke besparing op de jaarlijkse energiekosten, zonder een forse investering ineen te moeten doen.

Geef een reactie