Hoe kies je de beste zonnepanelen?
Wat zijn de beste zonnepanelen? Die vraag kan niet direct worden beantwoord. Het antwoord op die vraag verschilt namelijk per situatie. Daarom zul je, als je op zoek wilt naar de beste zonnepanelen, eerst twee vragen moeten beantwoorden.
De eerste vraag is hoeveel kilowattuur je jaarlijks verbruikt. De tweede vraag is de hoeveelheid dakoppervlak die je per beschikking hebt.
De beste zonnepanelen in een drietal situaties
Je hebt een rijwoning. Maximaal heb je plaats voor acht zonnepanelen op je dak. Je kunt met 8 gewone zonnepanelen niet je hele elektriciteitsverbruik opwekken. Als je zoveel mogelijk capaciteit wilt opwekken dan moet je kiezen voor zonnepanelen met de hoogste capaciteit. Dure zonnepanelen met een hoge capaciteit, bijvoorbeeld 320 Wattpiek, zijn in deze situatie de beste zonnepanelen. Met deze zonnepanelen kan circa 2.200 kWh per jaar worden opgewekt.
Stel je hebt op het dak van je woning plaats voor maximaal 16 zonnepanelen. Wat is in deze situatie het beste zonnepaneel? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van je stroomverbruik. Is je jaarlijkse stroomverbruik bijvoorbeeld 3.750 kWh? De beste panelen zijn dan de relatief laaggeprijsde panelen met een capaciteit van 270 Wattpiek. Is je jaarlijkse stroomverbruik bijvoorbeeld 5.500 kWh. Je kunt dan niet met 16 zonnepanelen je hele verbruik opwekken. De beste zonnepanelen zijn dan duurdere zonnepanelen met een capaciteit van bijvoorbeeld 300 Wattpiek.
Je hebt een woning met een heel groot dak. Je hoeft dus maar op een deel van je dak zonnepanelen te plaatsen. Je kunt ook overwegen om te kiezen voor de goedkope dunne film panelen. Het feit dat je voor deze dunne film panelen 20% meer dak nodig hebt is in deze situatie geen probleem. Het voordeel van de deze panelen is dat ze meer opbrengst per Wattpiek leveren.
De beste zonnepanelen kopen, waar je op moet letten
Van belang is het rendement van zonnepanelen. Bedenk dat rendement of efficiency een belangrijke eigenschap van zonnepanelen is. Er zijn zonnepanelen met een efficiency van bijvoorbeeld 15%. Er zijn echter ook zonnepanelen met een efficiency van 17%. Op zoek naar de beste zonnepanelen? Kies dan zonnepanelen met het hoogste rendement.
Van belang is de capaciteit van zonnepanelen. Een paneel kan bijvoorbeeld een capaciteit hebben van 240 Wattpiek of van 280 Wattpiek (Wp). Heb je een klein dakoppervlak? Dan moet je kiezen voor panelen met een grote capaciteit per vierkante meter. Door te kiezen voor dure panelen met een hoge capaciteit haal je meer opbrengst uit het beperkte dakoppervlak.
Kijk bij het zoeken naar het beste zonnepaneel niet naar de prijs van het zonnepaneel. Je moet kijken naar de prijs per capaciteitseenheid. Bedenk dat een zonnepaneel met een prijs van € 230 en een capaciteit van 300 Wp efficiënter is dan een zonnepaneel met een prijs van € 220 en een capaciteit van 270 Wattpiek.
Goede zonnepanelen zijn doorgaans getest door diverse keuringsinstituten. Heeft een paneel geen keurmerk? Dan is het doorgaans een paneel van een B-merk dat is geassembleerd door onbekende producenten. Deze goedkope zonnepanelen worden vooral gekocht door mensen die bij het kopen van zonnepanelen vooral naar de prijs kijken. Op zoek naar de beste zonnepanelen? Afgeraden wordt om dan niet-gekeurde zonnepanelen te kopen. Kies steeds voor een A-merk.
Van belang is de grootte van de zonnepanelen. De standaardmaat voor zonnepanelen is 165 X 100 cm. Er is ook een kleine maat te koop met de afmetingen 150 X 100 cm. Ook is er een grote maat van 180 X 100 cm te koop. Welke maat zonnepaneel is nu het beste? Als je beschikt over een groot dakoppervlak dan kun je beter de grootste zonnepanelen kopen, want de grootste zonnepanelen hebben meer capaciteit en ene hogere efficiency.
Wat zijn nu de beste zonnepanelen?
De beste zonnepanelen zijn deze die, als ze ouder worden, nog steeds veel stroom leveren en die minimaal 25 jaar meegaan. Waar is de kwaliteit van zonnepanelen van afhankelijk? Van het productieproces, van de controles die tijdens het productieproces worden gedaan, van de gebruikte materialen en van het ontwerp van de zonnepanelen. Helaas is het doorgaans lastig om gegevens over het productieproces en over de door de producent gebruikte materialen te achterhalen.
Zonnepanelen van goede kwaliteit hebben gecontroleerde zonnecellen van pure stoffen, een weerbestendige afwerking en een goede vuilafstotende coating. Bij kwalitatief goede zonnecellen neemt de stroomproductie van de panelen na verloop van jaren niet te veel af. Ook een goede weerbestendige afwerking is van belang, want de panelen liggen altijd buiten in zon, wind en regen.