Wat kost een website?

Met welk budget moet je rekening houden indien je een nieuwe website wenst te ( laten ) maken? Wat kost een nieuwe website?

Prijs webdesign*

Website maken

 • Webdevelopment op maat: ( werken in regie ) €65 – €110 / uur
 • Website zelf online maken: ( hosting inbegrepen ) €100 – €150 / jaar
 • Eenvoudige Joomla / WordPress website: €650 – €1.500 éénmalig

Diensten en producten

 • Website ontwerp op maat: €1.500 – €3.500 éénmalig
 • Onderhoud website: €65 – €95 / uur
 • Domeinnaam ( .be ): €10 – €15 / jaar
 • Hosting: ( shared hosting ) € 90 – €120 / jaar
 • Thema kopen: WordPress / Joomla / Drupal €15 – €65 éénmalig
 • Online marketing advies: €65 – €110 / uur
 • Onderhoud WordPress: €50 / maand

* Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen.

Offerte webdesign

Prijs website op maat laten maken

Ben je op zoek naar complexe website op maat, dan wordt deze volledig op maat gemaakt door een webdeveloper. Aan de hand van de briefing van de klant, zal een inschatting van het project gemaakt worden.

Bij het maken van complexe sites, zal meestal in regie gewerkt worden of zal er een urenpakket voorgesteld worden. Aan de hand van het aantal geschatte uren en bijhorende uurtarief zal je een totaalprijs in offertevorm ontvangen. De prijs van een website op maat zal grotendeels afhangen van het aantal pagina’s, de complexiteit van de gevraagde functionaliteiten, de hosting en het uurtarief.

Het wordt aangeraden om bij een offerte-aanvraag van een complexe website op maat de offerte in stukken te laten onderverdelen, zodoende je de kosten per onderdeel kan inschatten en eventueel bepaalde zaken kan schrappen of later laten ontwikkelen.

De programmatietaal waarin de website wordt gemaakt zal ook de prijs per uur bepalen. Laat je de site in PHP maken, dan zal je minder per uur betalen dan een website gemaakt in ASP.net, Umbraco of bijvoorbeeld Ruby.

Prijs website zelf online maken

Voor een klein bedrijf, kleine zelfstandige of éénmanszaak is het mogelijk om een website volledig ( zelf ) online te maken zonder tussenkomst van een webdeveloper of hostingbedrijf. Meestal gaat het hier om kleine statische websites die niet veel veranderen en slechts uit een aantal pagina’s bestaan zoals wie zijn we / wat doen we / referenties / contacteer ons…

Je dient uiteraard wel zelf de website te maken of je besteedt het uit aan een webdesigner of de mensen van de online dienst zelf. Je maak eenvoudig een account aan, kiest de formule die bij je past en je betaald een vast bedrag en per maand. Je betaalt maandelijks een kleine bijdrage voor het beheer en online plaatsen van de website. In de maandelijkse kostprijs zitten meestal de hosting, domeinnaam, backup en het gebruik van de software ( CMS ) inbegrepen. Ook eenvoudige functionaliteiten zoals een contactformulier of blog zijn meestal inbegrepen.

Offerte webdesign

Let er wel op dat dergelijke diensten beperkt zijn qua functionaliteiten. Je dient éénmalig of per maand bij te betalen voor extra functionaliteiten die niet standaard inbegrepen zijn. Ze worden op maat gemaakt.

Het voordeel van dit systeem is dat alles zeer snel online staat en zeer goedkoop is, het nadeel zijn de beperkte functionaliteiten, de snelheid van de site ( shared hosted ), en dat je op termijn meer zal betalen door de maandelijkse kosten.

Prijs website in WordPress Drupal, Joomla…

Je hebt nood aan een complexe site maar je wenst de kosten te drukken, dan kan je ook je website laten maken met open-source software zoals Wordpress, Drupal, Joomla of Umbraco.

Jijzelf, je webdeveloper of hostingbedrijf installeert de open source software op een geschikt hostingpakket. Het voordeel zit hem vooral dat het basis CMS reeds inbegrepen is en dat je het zelf kan uitbreiden met gratis of betalende functionaliteiten in de vorm van plugins.

Je kan ook de kosten voor het ontwerp drukken door een betalend thema te laten installeren. Het gebruik van de software, een basis CMS en ontwerp is meestal gratis. Het nadeel is het onderhoud en gevoeligheid voor hacking van de plugins. Je betaalt een éénmalig bedrag voor de opzet van de gevraagde website. Meestal dien je dan nog een maandelijkse kost te betalen om de website te onderhouden ( update plugins, thema’s, backups… ). Jaarlijks dien je te betalen voor de hosting en domeinnaam.

Extra diensten

Uiteraard kan je nood hebben aan extra diensten om de website online te plaatsen en eventueel te promoten. Hou hier rekening mee als je een bepaald budget voor ogen hebt.

 • ontwerp website;
 • ontwerp logo;
 • zoekmachine optimalisatie;
 • webshop & online betaalsysteem;
 • fotografie;
 • video;
 • teksten;
 • website promotie;
 • webapp;

Wat kost jouw nieuwe website? Vraag gratis offertes aan!

Ontdek de prijs van de website die perfect bij jouw noden past. Via LeadAngels kan je via 1 offerte-aanvraag verschillende vrijblijvende offertes ontvangen van webbureau’s en webdesigners. Kom via ons in contact met de beste webdesigners.

Offerte webdesign