Alarmsysteem met Meldkamer en Centrale: Verplicht? Voordeel & Prijs

Indien zich een calamiteit voordoet in huis of op het bedrijf kan je ervoor zorgen dat deze melding wordt verzonden naar een externe centrale. Is het wettelijk verplicht? Wat zijn de voordelen en wat kost het? Wanner je voor een alarmsysteem met meldkamer of niet?

Hoe worden meldingen veroorzaakt?

Een calamiteit in huis of op het bedrijf wordt veroorzaakt door de installatie van detectiemiddelen zoals het alarmsysteem met bewakingscamera’s, raamdetectoren, rookmelders, watersensoren, trildetectoren, bewegingsdetectoren… of onregelmatigheden met toegangscontrolemiddelen zoals de kaartlezer of codeklavier. Bij een calamiteit ( inbraak / waterschade, brand… ) wordt de meldkamer geactiveerd.

Wat is een alarmsysteem met meldkamer?

Een alarmsysteem met meldkamer is altijd verbonden met een alarmcentrale, waar alle oproepen automatisch direct binnenkomen. De alarmcentrale zorgt er dus voor dat meldingen van het alarmsysteem (bijvoorbeeld in geval van een inbraak, overval of bij een brand), worden doorgestuurd naar een meldkamer voor de verdere opvolging hiervan.

In de meldkamer werken deskundigen die zijn opgeleid om snel en efficiënt om te gaan met alle meldingen die zij ontvangen, daardoor weten ze ook precies welk gepaste gevolg ( ziekenwagen, brandweer… ) ze moeten bieden aan de ontvangen noodsituatie, en wanneer nodig zullen ze ook de politie ter plaatse sturen.

De laatste jaren is bij bedrijven en particulieren het aansluiten van een alarmsysteem met centrale, enorm gestegen. Vooral tijdens de zomermaanden en eindejaarsperiode kiezen de mensen voor het aankopen van dit systeem, dit zijn uiteraard de meest populaire periodes voor het inbreken in de woning & bedrijfspand.

Offerte alarmsysteem

Is een alarm met meldkamer verplicht?

Het is wettelijk niet verplicht om je alarmsysteem aan te sluiten bij een alarmcentrale. Bij de meeste alarm-installateurs heb je de keuze: ofwel kies je voor een alarmsysteem via meldkamer ofwel kies je ervoor om de meldingen zelf te monitoren, je wordt dan verwittigd via een sms of voicemail bericht.

Wat zijn de voordelen van een alarmcentrale met meldkamer?

 • Permanente bewakingscentrale
  Alle oproepen die binnenkomen worden behandeld en dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, door een bemande bewakingscentrale. Dit zorgt voor de zekerheid dat je oproep altijd wordt onderzocht en zorgt voor een zekere gemoedsrust gezien de professionele aanpak van de specialisten in de meldkamer. Indien je dit wenst, zal er ook een bewakingsagent ter plaatse komen om de woning te inspecteren. In geval van nood zal de bewakingscentrale steeds de politie sturen naar je woning.
 • Automatische melding bij technische storingen
  Van zodra er technische alarmen worden vastgesteld (bijvoorbeeld: het uitvallen van de stroom, wegvallen van de internet- of telefoon verbinding,…) zal je meldkamer contact met je opnemen.
 • Contactpersonen worden steeds in cascadesysteem opgebeld
  Bij het afgaan van je alarm zal de meldkamer de bewoners steeds contacteren via een cascadesysteem. Dit wil zeggen dat wanneer de eerste contactpersoon niet opneemt, dan zal de meldkamer naar de volgende contactpersoon bellen op de lijst en dit zo verder.
 • Bij installatie, automatisch registratie van de meldkamer
  Kies je voor een alarmsysteem via een centrale, dan wordt jouw systeem automatisch geregistreerd door de meldkamer, je hoeft hiervoor geen stappen te ondernemen. Sinds 2010 is het namelijk verplicht om elk alarmsysteem aan te geven aan de politie.

Offerte alarmsysteem

Wat kost een alarmcentrale?

Naast de aankoop en installeren van dit type alarmsysteem, is hier een maandelijkse abonnementskost aan verbonden. Meestal ligt de richtprijs tussen de €15 en €20, per maand. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je alarmsysteem aan te sluiten via je mobiele telefoon, zodat een mogelijke melding terecht komt op je GSM. Voor deze extra service zal men geen extra bedrag rekenen bovenop je periodieke kostprijs. Per bericht zal je wel een bepaald bedrag betalen.

Alarm met meldkamer laten plaatsen?

Wie 100% gerust wil zijn tegen calamiteiten ( inbraak / brand / waterschade… ) laat het best een toegangscontrolesysteem, alarmsysteem en camerabewaking plaatsen mét centrale. Zeker professionele gebruikers zoals bedrijven met magazijn, parking, kantoorruimtes, wagenpark & machinepark… moeten werken met centrale. Zo blijft de onderneming 24/24u beveiligd en is er ook ‘s nachts garantie op interventie.

Offerte alarmsysteem