Welke soorten vocht kunnen voor vochtproblemen zorgen?

Over het algemeen bestaan er een aantal “bronnen vocht” die kunnen zorgen voor vochtproblemen en schimmels. Wij geven een overzicht.

Hemelwater & doorslaand vocht

Muur met doorslaand vochtIn België en Nederland zijn we gewend om te wonen in een vochtig klimaat. België telt gemiddeld niet minder dan 200 neerslagdagen of regendagen. In Nederland regent het gemiddeld 7,5% van de tijd. Jaarlijks meet men gemiddeld tussen de 750 mm en 850 mm neerslag / water. Het hemelwater is dus een echte boosdoener dewelke vochtproblemen veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk om hemelwater goed op te vangen op het plat dak of hellend dak en vervolgens het hemelwater goed af te voeren naar de regenwaterput of riolering. Bij een plat dak in slechte staat, slechte waterafvoering, capillaire muren… zal hemelwater zich vastzetten en kan doorsijpeling plaatsvinden in dak, plafond en muren. Slecht onderhouden buitenmuren worden aan de binnenkant vochtig door doorslaand vocht.

Offerte vochtbestrijding

Hevige regenbuien en sterke wind kunnen er ook voor zorgen dat buitenmuren nat worden. Volle buitenmuren kunnen last krijgen van doorslaand vocht.

Grondwater & optrekkend vocht

Grondwater is water dat meestal gevormd wordt door regenwater ( hemelwater ) en water gewonnen door het vrijkomen van magma in de aardkorst en door metamorfe reacties. Het grondwaterpeil wordt bepaald door de diepteligging van ondoordringbare lagen ( bijvoorbeeld klei, leemlagen ) en de capillaire werking van de grond & samenstelling.

Vochtige kelder door hoog grondwaterHet peil van het grondwater en de grondwaterdruk kunnen vochtproblemen in de kelder veroorzaken. Keldervloeren en keldermuren kunnen vocht bevatten door het grondwater. Bij extreme waterval, kan een kelder zelfs onderlopen. Het grondwaterpeil is niet altijd even hoog in Vlaanderen. Afhankelijk van de woonplaats kunnen er meer of minder vochtproblemen in kelders ontstaan.

Offerte vochtbestrijding

Ook gewone muren dewelke in een natte omgeving staan, zullen last krijgen van optrekkend vocht of opstijgend vocht. Zeker oude muren die niet voorzien zijn van een waterkerende laag zijn gevoelig aan vocht. Oude muren met een hoge capillaire werking, zullen ook meer vocht optrekken.

Op de website “Databank Ondergrond Vlaanderen” is het mogelijk om de grondwaterstanden te raadplegen.

Condensatie

Zwarte schimmel aan raam door condensatieCondensatie in gebouwen treed meestal op wanneer er een koudebrug aanwezig is. Een koudebrug vind meestal plaats waar warmteverlies optreedt, op/in een bouwmateriaal dat zich tussen de binnenruimte en buitenruimte bevindt. Meestal zal condensatie optreden in de buitenschil van de woning zoals buitenmuren dak en vloeren. Meestal is een slechte thermische isolatie de oorzaak. Warme lucht zal afkoelen en condenseren op het koude oppervlak( slecht geïsoleerde ) oppervlak.

Ook omgekeerd kan condensatie optreden. Denk maar aan warme buitenlucht dewelke condenseert op een koude, natte keldervloer of muur. Condensatie werkt dus steeds langs 2 kanten.

Ook kan warme lucht bij bijvoorbeeld het douchen uit de binnenruimte condenseren op koude oppervlakken. Als er dan onvoldoende verluchting aanwezig is of een gebrekkige ventilatie , is er kans op schimmelvorming en geurhinder.

Tijdens het koken kan warme lucht condenseren op koude oppervlakken. Waar etensresten worden bereidt, is de kans op schimmelvorming groot.

Bouwvocht

Een woning bevat na oplevering tot 5.000 liter overtollig bouwvocht. Denk maar aan het water dat gebruikt wordt bij het bepleisteren van de woning, water gebruikt bij het aanmaken van beton & mortel, vocht aanwezig in bouwmaterialen door hemelwater enz… Laat daarom de woning voldoende uitdrogen d.m.v. de woning te ventileren en/of het inschakelen van een bouwdroger. Bij onvoldoende uitdroging kunnen nieuw aangebrachte verflagen afbladeren en kunnen schimmels ontstaan tussen muren en kasten.

Lichaamsvocht

Ons lichaam verliest per dan 1.5 liter water en dit per persoon. In een doorsnee gezin van 4 personen, komt er per dag 6 liter water in de omgeving. Daarom is het aangeraden om bijvoorbeeld de slaapkamer voldoende te verluchten.

Wij raden aan om elk soort vochtprobleem in huis te laten behandelen. Vraag hier eerst een vochtbestrijding offerte aan.

Offerte vochtbestrijding