Hoe kan je minder betalen voor energie?
Duurzaamheid is steeds belangrijker. De overheid wil dan ook zorgen dat mensen zuiniger en efficiënter omgaan met energie. Dit doen ze door mensen belasting te laten betalen over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hierdoor wordt de totaalprijs van energie hoger. Dit kan mensen stimuleren om minder energie te gebruiken. In 2020 kon je serieus sparen wat betreft elektriciteit, maar nu lijken de prijzen weer omhoog te schieten. Hoe dit in zijn werk gaat én je niet te veel betaald lees je hier.
De gasprijzen van 2024
Zoals net al werd aangestipt waren de prijzen in 2020 erg laag. Dit had te maken met het ineenstorten van de elektriciteits- en gasprijzen. Echter in september 2022 stonden de gasprijzen op een hoogtepunt. De veranderingen van de prijs van energie kun je vergelijken met een grillige wind, die elk moment de andere kant op kan slaan. Prijzen schieten schrikbarend omhoog en kelderen vervolgens met ertussenin verschillende kronkels. Zo bereikte de stroomprijzen en vooral gasprijzen in 2020 een historisch dieptepunt. Nu in 2024 is de gasprijs 1/4 van de prijs in september 2022.
Vergelijk energie voor particulieren
Waarom waren de energieprijzen zo hoog in 2022?
De prijsstijgingen lijken alarmerend, echter komt dit als je de cijfers buiten hun context plaatst. In 2019 waren de gasprijzen namelijk al significant gedaald en deze daling heeft zich voortgezet in 2020. Feitelijk gezien zijn de prijzen in 2021 simpelweg aan het terugspringen naar het niveau van voor de coronacrisis.
Zullen de energieprijzen blijven stijgen komende jaren?
Dit is een vraag waar iedere consument nu graag antwoord op wil. En hoelang zal dit duren? Het antwoord is echter niet zo eenvoudig te geven. Er zijn namelijk verschillende factoren die hier invloed op uitoefenen. Er lijkt nog geen specifiek antwoord gegeven te kunnen worden. Je hebt zelf natuurlijk invloed op het gebruik en daarmee een stukje van de prijs, maar kosten voor netbeheer, leveringskosten die vast zijn voor gas en elektriciteit, heffingen en belastingen daar heb je als consument geen invloed op.
Vergelijk energie voor particulieren
Wat te doen met de hoge prijzen die voor energie gevraagd worden?
Of je nu wel of niet prijsstijging van kosten van energie, levering of het beheren van het net hebt. Dé wijze van besparen blijft onveranderd: vergelijk! Je legt de tarieven van gas en stroom naast elkaar en vergelijkt deze. Zeker als je al een aantal jaren niet van contract veranderd bent. Oudere contracten, zeker wanneer je spreekt over een jaar, worden in sommige gevallen verlengd onder nadelige voorwaarden, dit worden ook wel slapende contracten genoemd. Tegenwoordig is het gemakkelijk om uit te zoeken of je marktconform onder contract ligt.
Hoe vergelijk je contracten en stap je over?
Zoals net verteld is het verstandig om contracten met elkaar te vergelijken, niet te lang ergens te blijven (zeker niet zonder het in de gaten te houden) en op zijn tijd over te stappen naar een voordeliger contract. Dit doe je door naar CREG scan te surfen, dit is een hulpmiddel, om daar te bekijken of je contract niet duurder is dan het marktconform. Vervolgens check je je tarieven door middel van een hulptool of je kan opteren om via onze website in contact te komen met een energieadviseur die graag bij jou thuis jouw energierekeningen onder de loep neemt en de goedkoopste leverancier van dit moment voorstelt.
Op welke termijn moet ik mijn contract checken?
Maak het een regelmatig proces om je tarieven ieder jaar te bekijken en af te wegen langs elkaar. Dit doe je door een vast moment in je agenda in te plannen waarop je via websites de kortingen en contracten van verschillende aanbieders onder de loep neemt. Let op soms krijg je te maken met een verbrekingsvergoeding los van de originele houdbaarheid van je overeenstemming. Als je een nadelige overeenstemming hebt is het altijd verstandig om direct over te stappen naar een ander contract! Een voordelige leverancier heb je in een paar clicks gevonden, terwijl het ontzettend veel kan schelen op jaarbasis!