Huislift plaatsen? Hier let je op
Heb jij zojuist een prachtig huis aangeschaft waarin je graag een huislift wil plaatsen? Of beschik je over een pand waarin je de aankomende jaren oud wil worden en is daarvoor een huislift van belang om andere verdiepingen te bereiken? In dit artikel leggen we je uit wat voor soorten huisliften je kan kiezen en welk prijskaartje aan de plaatsing van een huislift hangt.
Wat valt onder een huislift?
Veel mensen zouden baat hebben bij de plaatsing van een huislift. Zo wordt je niet op je oude dag gedwongen om jouw vertrouwde omgeving te verlaten, maar kan je gewoon in jouw huis blijven wonen en genieten van de verschillende verdiepingen in je woning. Met een huislift wordt het huis namelijk veel gemakkelijker bereikbaar. Daarnaast kan het ook helpen als je bijvoorbeeld niet goed kan tillen. Een huislift kan natuurlijk gemakkelijk een wasmand of boodschappentas dragen. Dat scheelt enorm veel moeite.
Een huislift is iets anders dan een traplift. Een huislift, of ook wel thuislift genoemd, kan worden ingezet voor meerdere doeleinden dan alleen het vervoeren van een persoon. Mocht je dus, zoals beschreven, geen mogelijkheid hebben om dingen te dragen, dan is het aan te raden om een lift in huis aan te schaffen.
Gaat het er daarentegen alleen om dat je de trap niet meer op kan, dan is een traplift natuurlijk ook een prima alternatief om je naar de bovenverdieping(en) te vervoeren. Het voordeel van huislift is wel dat deze een stuk langer meegaat, gemiddeld zo’n dertig jaar. Een traplift daarentegen heeft meestal een levensduur van zo’n tien jaar.
Het voordeel van een huislift is dat ze zorgt voor waardevermeerdering van uw huis en dus kan een huislift vanwege de levensduur een betere investering zijn.
Wat moet wijken voor een huislift?
Bij het plaatsen van een huislift wordt al snel gedacht dat dat een hoop verbouwing en gedoe met zich meebrengt. Met huisliften hoeft dat echter niet zo te zijn. Meestal is er namelijk geen liftput nodig (putloze lift) en hoeft er dus geen gigantisch gat in de grond worden gemaakt. Een kleine vloerverlaging kan al een groot verschil maken. Het kan zijn dat dat niet mogelijk is vanwege de constructie in het huis. In dat geval wordt de lift gewoon op de grond gezet en kan er een oprit aan de lift worden toegevoegd waardoor de huislift alsnog naar behoren kan werken. Tot slot moet er een uitsparing in het plafond komen. Daarin worden de lift(koker) en de benodigde elektrische aansluitingen in gemaakt.
Als alternatief is het in sommige gevallen zelfs mogelijk om een huislift in een trapgat te plaatsen waardoor je dus vrijwel geen ruimte verliest in je huis. De vaste trap naar boven mag wettelijk niet weggenomen worden voor de brandveiligheid. De lift moet dan in het trappenhuis geplaatst worden.
De vraag is natuurlijk ook of een lift wel in jouw huis past. Er wordt al gauw gedacht dat vooral grote, dure huizen geschikt zijn voor een lift, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Een huislift kan al met een oppervlakte van een vierkante meter geïnstalleerd worden. Dat is zeer compact en neemt dus weinig ruimte in. Woon je bijvoorbeeld in een rijwoning waar je nog de rest van je leven wil wonen, dan kan dat prima door middel van het installeren van een lift in huis.
Hoeveel kost een huislift?
De vraag is natuurlijk hoeveel dit allemaal kosten. Een huislift klinkt in elk geval niet als een goedkope optie voor een gemiddeld huis. Er komen natuurlijk naast de aanschaf van de lift zelf, ook nog andere kosten bij kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zoals de verbouwingskosten in huis, de onderhoudskosten en de energiekosten van de lift. Elk huis is anders en daarom verschillen de kosten ook per huis. Daarbij moet nog worden gekeken naar of er überhaupt voldoende ruimte is voor de lift of dat ook daarvoor aanpassingen moeten worden verricht. Wens je de correcte huislift prijs te ontvangen, vraag dan een vrijblijvende offerte aan via onze website
Wil je een huislift voor rolstoel? Dan moet de huislift groter dan een vierkante meter zijn. En als je graag tot 3 verdiepingen wordt gebracht, is dat ook een belangrijke factor om mee te nemen natuurlijk. Als je wil weten hoeveel je daadwerkelijk kwijt bent voor jouw lift, kan je hier een offerte aanvragen. Onze partners zullen dan kijken welke verschillende opties er voor jouw huis beschikbaar zijn, welke lift het meest geschikt is voor jou en hoeveel jouw gebruik invloed zal hebben op de bijkomende kosten.